Wil je dit jaar nou helemaal de blits maken tijdens je feestelijke diner? Maak dan een chocoladerand rondom je chocoladetaart. Het ziet er ingewikkelder uit dan het is.

Chocoladetaart met chocoladerand

Chocoladetaart met chocoladerand

Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat we onderstaand filmpje online hadden gezet en ik vlak daarna een fotoshoot had bij Culinair Centrum Beverwijk. Tineke, de patisserie guru aldaar, kwam meteen naar me toe…. ‘Zeg dat filmpje van jullie… Dat is toch niet waar he?’ Ze had helemaal blauw gelegen van het lachen. Blijkt namelijk dat de techniek waar Alexandra in het filmpje zo ‘O dat doen we even’ over doet, een heel ingewikkelde procedure is in de patisserie opleiding…. 😉

En nee de methode die je kunt zien in de – lichtelijk amateuristische – film hieronder is niet die ingewikkelde procedure. Dit is de hele eenvoudige Alexandra methode. Werkt ook dus… Misschien wat minder strak maar het uiteindelijke effect is net zo wauw!

Chocoladetaart met chocoladerand

Alexandra en ik “deden” deze taart in 2011 geleden. Jee, wat gaat de tijd hard. Maar in het kader van alle recepten hier vergaren mocht dit kunststukje niet ontbreken wel? En mocht je je afvragen waarom de eerste taart een andere rand heeft als de tweede taart; dat komt doordat het ook echt twee verschillende taarten waren. De meningen zijn verdeeld over welke de mooiste is. Overigens kun je de taart ook goed maken met witte chocola. Dit stijft ook goed op en werkt net zo goed als gewone chocola. Oooo ik zie al helemaal een prachtexemplaar met witte chocola en mooi fruit voor de kerst… Mmm, ga het misschien nog wel uitproberen ook.

Hoe dan ook; kijk even naar het filmpje hoe je het moet doen!

Chocoladetaart met chocoladerand

Chocoladetaart met bosvruchten

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Een heerlijke chocoladetaart met een rand van chocola
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur 5 minuten

10 personen

Materiaal

  • 2 Springvorm van 20 cm

Ingrediënten

  • 300 gram pure choclade met tenminste 70% cacao
  • 4 el sterke koffie
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram rietsuiker
  • 8 eieren gesplitst
  • 50 gram bloem
  • 25 gram cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 250 gram amandelmeel
  • 100 gram bitterkoekjes fijngemalen
  • 500 gram blauwebessen en bramen

Voor de chocoladeganache:

  • 3 dl slagroom
  • 300 gram pure chocolade
  • Voor de chocoladeband:
  • 200 gram pure chocolade
  • bakpapier

  • Verwarm de over voor op 180˚C. Vet twee bakvormen met een doorsnede van 20cm (en liefst met hoge randen) in. Smelt de chocolade met de koffie au bain marie. Laat afkoelen.
  • Mix de boter en suiker tot het mengsel zacht is en voeg dan een voor een de eidooiers toe.
  • Meng bloem, cacaopoeder en bakpoeder en spatel in delen door het eibotermengsel. Spatel de gesmolten chocolade, de amendelen en de bitterkoekjes door het beslag. Klop de eiwitten stijf en spatel voorzichtig door het beslag. Verdeel het beslag over de twee bakvormen en bak beide cakes ongeveer 45 minuten of tot de cake gaar is. Bescherm de bovenkant na 30 minuten met wat bakpapier of aluminiumfolie.
  • Breng de slagroom aan de kook en schenk over de chocolade heen. De chocolade al roerend laten smelten. Laat de ganache afkoelen.
  • Stapel de taarten op elkaar met daartussen de ganache.
  • Meet voor de chocoladeband de hoogte van de taart. Knip uit een stuk bakpapier een strook die iets hoger is dan de taart en iets langer dan de omtrek. Leg een tweede stuk bakpapier, groter dan de uitgeknipte strook op je werkblad met daarop de strook. Smelt de chocolade au bain marie. Schenk de gesmolte chocolade op de uitgeknipte strook en strijk uit. Laat iets afkoelen, de chocolade mag niet meer druipen maar moet nog soepel genoeg zijn om rond de taart te kunnen vouwen. Pak de chocoladestrook (met het papier) op en vouw rond de taart. Druk licht aan en zet in de koelkast. Haal de taart ongeveer 20 minuten voor het serveren uit de koelkast en versier de bovenkant van de taart met het fruit. Verwijder de strook papier.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 1066kcal | Koolhydraten: 95g | Eiwit: 17g | Vet: 78g | Verzadigd vet: 40g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 19g | Transvet: 1g | Cholesterol: 219mg | Natrium: 258mg | Kalium: 323mg | Vezels: 11g | Suiker: 73g | Vitamine A: 1283IU | Vitamine C: 5mg | Calcium: 122mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook onderstaande chocoladetaarten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.