Een heerlijk romige cheesecake met blauwe bessen. Deze heerlijke taart wordt in de oven gebakken en zit bomvol met lekker veel blauwe bessen!

cheesecake
Cheesecake met blauwe bessen

Cheesecake met blauwe bessen

Alweer een flinke tijd geleden maakte ik deze cheesecake met blauwe bessen als onderdeel van een bezoek aan de radiostudio. Ik was namelijk uitgenodigd in Winfried’s huiskamer om daar het eten van die dag te verzorgen. Super spannend vond ik het. De normale DJ – Winfried – bleek er echter niet te zijn, maar de uitzending werd overgenomen door Sylvana Simons. Die kende ik dan weer wel.

Ik maakte tijdens de show een pasta met chorizo en deze cheesecake met blauwe bessen. Dat ik peentjes zweette voor ik op moest kun je op onderstaande foto met Sylvana gelukkig niet zien. Haha. De cheesecake ging er goed in bij de radiocrew dus de schaal ging schoon weer mee terug naar huis. Gelukkig. Phieuw…

Sylvana en ik

Maken van de cheesecake

Zoals ik meestal wel doe bij een cheesecake heb ik ook voor de cheesecake met blauwe bessen bastogne koeken gebruikt voor op de bodem. Ik vind dat lekker maar het hoeft natuurlijk niet. Wil je andere koekjes of neutrale biscuitjes dan kun je die ook prima gebruiken. Je maalt deze fijn in de keukenmachine, voeg de gesmolten boter eraan toe en roer alles goed door.

Gebruik een lepel of de onderkant van een recht glas om de bodem goed aan te drukken. Voor deze cheesecake heb ik een vorm van 20 cm gebruikt. De baktijd varieert afhankelijk van de vorm die je uitkiest dus let daar even op.

Voor de vulling gebruikte ik behoorlijk wat blauwe bessen. Kijk even wat goed is en minder kan altijd natuurlijk. Je hebt ze sowieso nog nodig voor de bovenkant dus bewaar de overgebleven blauwe bessen daarvoor. Om de cheesecake af te maken maak je hier een topping van mascarpone en slagroom. Dat maakt hem ook meteen een flinke calorie-bom. Laat dat weg als je het wat minder heftig wilt maken.

Maar laten we eerlijk zijn: cheesecake eet je natuurlijk niet als je aan de lijn wilt doen toch? En de mascarpone topping maakt het de cheesecake met blauwe bessen echt nog veel lekkerder. De keus is aan jou!

Ook fan van cheesecake? Probeer dan eens deze:

Cheesecake met blauwe bessen
cheesecake

Cheesecake met blauwe bessen

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenEngelse keuken

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 45 minuten

10 personen

Materiaal

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 220 gr bastogne koeken
  • 100 gr boter

Voor de vulling

  • 600 gr monchou philadelphia of een andere roomkaas kan natuurlijk ook
  • 180 gr suiker
  • rasp van 1 citroen
  • 2 eieren
  • 200 gr blauwe bessen

Voor de topping

  • 100 gr mascarpone
  • 1 dl slagroom
  • 20 gr poedersuiker
  • nog wat extra blauwe bessen voor erover

  • Verwarm de oven voor op 150 C.
  • Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier. Maal de koekjes fijn in een machine of doe ze in een zak en sla erop met een deegroller (mocht je nog wat agressie kwijt moeten dan is dat een goeie.. ;).
  • Doe de kruimels in een kom en smelt je boter op een laag vuur. Zodra gesmolten doe je het bij de koekkruimels en je roert dit goed door. Stort uit op de bodem van je springvorm en druk met de bolle kant van een lepel aan zodat het gelijkmatig wordt. Zet even in de koelkast terwijl je de rest van het recept maakt.
  • Doe de monchou in een ruime kom met de suiker en klop dit met een mixer glad. Voeg de citroenrasp toe. Doe een voor een de eieren erbij en mix het tussen elk ei eerst goed door voor je de volgende erbij doet.
  • Roer de blauwe bessen door je mengsel en stort uit in je klaarstaande bakblik. Zet in de voorverwarmde oven en laat het voor ongeveer 30 minuten bakken of tot de bovenkant stevig maar nog wel een beetje wiebelig aanvoelt. Haal hem uit de oven en laat volledig afkoelen op kamertemperatuur. Zet daarna in de koelkast om verder op te stijven.
  • Voor de topping mix je de mascarpone en de poedersuiker samen glad. Klop in een aparte kom de slagroom tot zachte pieken en schep dit dan door de mascarpone.
  • Verdeel de mascarpone room over de bovenkant en laat hem nog een paar uur opstijven in de koeling.
  • Voor het serveren kun je er nog wat blauwe bessen over strooien

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 549kcal | Koolhydraten: 43g | Eiwit: 7g | Vet: 40g | Verzadigd vet: 23g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g | Transvet: 1g | Cholesterol: 144mg | Natrium: 396mg | Kalium: 197mg | Vezels: 1g | Suiker: 28g | Vitamine A: 1401IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 105mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.