Simone's Kitchen

Cheesecake met blauwe bessen en op de radio

cheesecake

Cheesecake met blauwe bessen

En zoals beloofd is ie hier; het recept voor de cheesecake van afgelopen maandag. Wat was dat leuk zo op de radio.. ;) Ik vond het best een beetje spannend hoor mag je weten, maar de zenuwen waren eigenlijk ook weer net zo snel voorbij. Bij aankomst op het mediapark bleek dat Winfried Baijens die normaal de presentatie doet er niet was, maar dat het werd overgenomen door Sylvana Simons. En stiekem vond ik dat best leuk, want Sylvana ken ik namelijk (niet persoonlijk natuurlijk maar van MTV voornamelijk van lang lang geleden), Winfried niet.. ;) Maar daardoor verliep het begin wel een beetje rommeliger als normaal gok ik zo.

Dat mocht de pret echter niet drukken, want het was gewoon leuk om mee te maken en omdat Tom er ook bij was heb ik ook nog een paar fotootjes van het gebeuren. Het gerecht van de dag was de pasta salade die ik jullie maandag al liet zien en ik had als dessert de blueberry cheesecake gemaakt. Altijd goed zeg ik!

Sylvana en ik

Sylvana en ik

Dus….Heb je de uitzending gemist en wil je hem alsnog horen dan kan dat via de volgende link naar de radio uitzending. Bovenaan staat de lange versie maar dat duurt twee uur dus dat wil je vast niet luisteren (alhoewel ook goeie muziek!) maar een stukje verder naar beneden heb je de video clip (zonder noemenswaardig beeld) en dat is de 7 minuten versie en wat handiger om even te luisteren als je dat mocht willen! Overigens – mocht je net als ik op Firefox browser werken; bij mij deed het filmpje het daar niet dus even naar safari en dan doet ie het prima.

Print Print

Cheesecake met blauwe bessen

Ik gebruikte hiervoor een springvorm van 18 centimer. daardoor wordt de cheesecake relatief hoog (op de foto hebben we het verdeeld over twee vormen) en de baktijd iets langer naar 40 minuten. Gebruik je een springvorm van 20 cm dan kun je de baktijd met tien minuten verkorten maar check het altijd even voor je hem eruit haalt.

Yield: 8

Prep Time: 15 minuten

Cook Time: 40 minuten

Total Time: 55 minuten

Ingredients:

Voor de bodem:

  • 220 gr bastogne koeken
  • 100 gr boter

Voor de vulling:

  • 600 gr monchou (philadelphia of een andere roomkaas kan natuurlijk ook)
  • 180 gr suiker
  • rasp van 1 citroen
  • 2 eieren
  • 200 gr blauwe bessen

Voor de topping:

  • 100 gr mascarpone
  • 1 dl slagroom
  • 20 gr poedersuik
  • nog wat extra blauwe bessen voor erover

 

Directions:

  1. Verwarm de oven voor op 150 C.
  2. Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier. Maal de koekjes fijn in een machine of doe ze in een zak en sla erop met een deegroller (mocht je nog wat agressie kwijt moeten dan is dat een goeie.. ;).
  3. Doe de kruimels in een kom en smelt je boter op een laag vuur. Zodra gesmolten doe je het bij de koekkruimels en je roert dit goed door. Stort uit op de bodem van je springvorm (als je de 18 cm gebruikt dan is het iets teveel dus laat dan iets achter. Je wilt niet een bodem van 2 centimeter dik hebben) en druk met de bolle kant van een lepel aan zodat het gelijkmatig wordt. Zet even in de koelkast terwijl je de rest van het recept maakt.
  4. Doe de monchou in een ruime kom met de suiker en klop dit met een mixer glad. Doe een voor een de eieren erbij en mix het tussen elk ei eerst goed door voor je de volgende erbij doet.
  5. Roer de blauwe bessen door je mengsel en stort uit in je klaarstaande bakblik. Zet in de voorverwarmde oven en laat het voor ongeveer 30 minuten bakken of tot de bovenkant stevig maar nog wel een beetje wiebelig aanvoelt. Haal hem uit de oven en laat volledig afkoelen op kamertemperatuur. Zet daarna in de koelkast om verder op te stijven.
  6. Voor de topping mix je de mascarpone en de poedersuiker samen glad. Klop in een aparte kom de slagroom tot zachte pieken en schep dit dan door de mascarpone.
  7. Verdeel de mascarpone room over de bovenkant en laat hem nog een paar uur opstijven in de koeling.
  8. Voor het serveren kun je er nog wat blauwe bessen over strooien

De meningen zijn verdeeld over hoe je het beste een cheesecake kunt bakken maar ik vind dit een prima methode. Een waterbad voorkomt meestal ook niet dat de cheesecake barst aan de bovenkant en als je hem daarna besmeert met mascarponeroom is er tenslotte niemand die die barst nog ziet.

Hij barst meestal tijdens het afkoelen dus schrik er niet van.. ;)

20140412-MH2A8573

Simone van den Berg

Food fotograaf en foodblogger. Houdt van lekker en goed eten, eet soms een hele maand heel erg gezond (maar werkt er aan om dat langer te maken) Woont samen met Tom en hun drie katten; Humphrey, Sookie en Buffy. Houdt van reizen en heeft ook een reisblog op http://papertravels.com

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube

This post is also available in: Engels

   

11 Responses to “Cheesecake met blauwe bessen en op de radio”

  1. Bianca posted May 9, 2014 at 8:43 am

    Wat een perfect plaatje weer!
    Ik heb trek in cheesecake. Als ontbijt

    Reply

  2. Bianca posted May 9, 2014 at 8:44 am

    Ik wil cheesecake. Als ontbijt!
    Ziet er weer supergoed uit!

    Reply

  3. Brenda (kookt) posted May 9, 2014 at 9:04 am

    Ik heb je stukje op de radio net teruggeluisterd, heb je goed gedaan!
    En nu heb ik de rest van de dag trek in cheesecake.

    Reply

  4. Maura - YLT posted May 9, 2014 at 9:04 am

    Wat ziet die cheesecake er goed uit en wat een stralende foto! Cool dat je gewoon op de radio bent geweest. Ik ga het nog wel even terug luisteren. Lijkt mij ook wel spannend, want het is wel live, en vooral ook gek om jezelf terug te horen. Of valt dat mee (ik vind mijn stem altijd zo raar klinken haha)?

    Nou tot straks :)

    Reply

    • Simone van den Berg replied on May 9th, 2014 at 6:15 pm

      Ja grappig toch wel he.. ;) En ja het is altijd raar om jezelf terug te horen op de radio (of waar dan ook) maar ik heb mezelf al relatief vaak gehoord dus ben er inmiddels aangewend. haha… Was leuk om je live te ontmoeten vanmiddag!

  5. Maaike posted May 9, 2014 at 9:55 am

    Ik kon helaas niet live meeluisteren, maar de dag erna meteen even op de site gekeken waar ik het kon terug luisteren.

    Ik vind het erg leuk, klonk ook lekker vrolijk allemaal! Alleen dat beeld is wel een beetje jammer…. haha! Ik maar wachten totdat jij in beeld kwam…. ;)

    Ow, en de taart ziet er heerlijk uit!

    Reply

    • Simone van den Berg replied on May 9th, 2014 at 6:18 pm

      Ja dat beeld is een beetje suf. Dat is volgens mij fout gegaan ergens. Nou ja hoef ik me daar ook niet druk over te maken

  6. Giny posted August 21, 2014 at 7:53 am

    Hoi,
    Kan ik deze taart helemaal af maken, compleet met topping en besjes, een dag van tevoren? Zouden de besjes ook “uitlopen” denk je?

    Reply

    • Simone van den Berg replied on August 21st, 2014 at 7:56 am

      He Giny. Je kunt de taart zelf zeker een dag van tevoren maken, maar de topping zou ik er niet al opdoen. Dat gaat uitlopen en indrogen en ziet er dan niet lekker meer uit…

Leave a Comment