Cheesecake met blauwe bessen en op de radio

cheesecake
Cheesecake met blauwe bessen

En zoals beloofd is ie hier; het recept voor de cheesecake van afgelopen maandag. Wat was dat leuk zo op de radio.. πŸ˜‰ Ik vond het best een beetje spannend hoor mag je weten, maar de zenuwen waren eigenlijk ook weer net zo snel voorbij. Bij aankomst op het mediapark bleek dat Winfried Baijens die normaal de presentatie doet er niet was, maar dat het werd overgenomen door Sylvana Simons. En stiekem vond ik dat best leuk, want Sylvana ken ik namelijk (niet persoonlijk natuurlijk maar van MTV voornamelijk van lang lang geleden), Winfried niet.. πŸ˜‰ Maar daardoor verliep het begin wel een beetje rommeliger als normaal gok ik zo.

Dat mocht de pret echter niet drukken, want het was gewoon leuk om mee te maken en omdat Tom er ook bij was heb ik ook nog een paar fotootjes van het gebeuren. Het gerecht van de dag was de pasta salade die ik jullie maandag al liet zien en ik had als dessert de blueberry cheesecake gemaakt. Altijd goed zeg ik!

Sylvana en ik
Sylvana en ik

Dus….Heb je de uitzending gemist en wil je hem alsnog horen dan kan dat via de volgende link naar de radio uitzending. Bovenaan staat de lange versie maar dat duurt twee uur dus dat wil je vast niet luisteren (alhoewel ook goeie muziek!) maar een stukje verder naar beneden heb je de video clip (zonder noemenswaardig beeld) en dat is de 7 minuten versie en wat handiger om even te luisteren als je dat mocht willen! Overigens – mocht je net als ik op Firefox browser werken; bij mij deed het filmpje het daar niet dus even naar safari en dan doet ie het prima.

Cheesecake met blauwe bessen

Yield: 8

Prep Time: 15 minuten

Cook Time: 40 minuten

Total Time: 55 minuten

Ik gebruikte hiervoor een springvorm van 18 centimer. daardoor wordt de cheesecake relatief hoog (op de foto hebben we het verdeeld over twee vormen) en de baktijd iets langer naar 40 minuten. Gebruik je een springvorm van 20 cm dan kun je de baktijd met tien minuten verkorten maar check het altijd even voor je hem eruit haalt.

Ingredients:

Voor de bodem:

  • 220 gr bastogne koeken
  • 100 gr boter

Voor de vulling:

  • 600 gr monchou (philadelphia of een andere roomkaas kan natuurlijk ook)
  • 180 gr suiker
  • rasp van 1 citroen
  • 2 eieren
  • 200 gr blauwe bessen

Voor de topping:

  • 100 gr mascarpone
  • 1 dl slagroom
  • 20 gr poedersuik
  • nog wat extra blauwe bessen voor erover

 

Directions:

  1. Verwarm de oven voor op 150 C.
  2. Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier. Maal de koekjes fijn in een machine of doe ze in een zak en sla erop met een deegroller (mocht je nog wat agressie kwijt moeten dan is dat een goeie.. ;).
  3. Doe de kruimels in een kom en smelt je boter op een laag vuur. Zodra gesmolten doe je het bij de koekkruimels en je roert dit goed door. Stort uit op de bodem van je springvorm (als je de 18 cm gebruikt dan is het iets teveel dus laat dan iets achter. Je wilt niet een bodem van 2 centimeter dik hebben) en druk met de bolle kant van een lepel aan zodat het gelijkmatig wordt. Zet even in de koelkast terwijl je de rest van het recept maakt.
  4. Doe de monchou in een ruime kom met de suiker en klop dit met een mixer glad. Doe een voor een de eieren erbij en mix het tussen elk ei eerst goed door voor je de volgende erbij doet.
  5. Roer de blauwe bessen door je mengsel en stort uit in je klaarstaande bakblik. Zet in de voorverwarmde oven en laat het voor ongeveer 30 minuten bakken of tot de bovenkant stevig maar nog wel een beetje wiebelig aanvoelt. Haal hem uit de oven en laat volledig afkoelen op kamertemperatuur. Zet daarna in de koelkast om verder op te stijven.
  6. Voor de topping mix je de mascarpone en de poedersuiker samen glad. Klop in een aparte kom de slagroom tot zachte pieken en schep dit dan door de mascarpone.
  7. Verdeel de mascarpone room over de bovenkant en laat hem nog een paar uur opstijven in de koeling.
  8. Voor het serveren kun je er nog wat blauwe bessen over strooien

De meningen zijn verdeeld over hoe je het beste een cheesecake kunt bakken maar ik vind dit een prima methode. Een waterbad voorkomt meestal ook niet dat de cheesecake barst aan de bovenkant en als je hem daarna besmeert met mascarponeroom is er tenslotte niemand die die barst nog ziet.

Hij barst meestal tijdens het afkoelen dus schrik er niet van.. ;)

20140412-MH2A8573

More from Simone van den Berg

Slowcooker kip, aardappel en pinda stoofpot

De laatste tijd zijn we een beetje aan het prutsen als het...
Read More

11 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *