De caesar salad kent iedereen waarschijnlijk wel, maar deze vegetarische versie van Donna Hay maakt gebruik van havermout croutons of een soort havermout granola voor over de salade.

Caesar salad met havermout croutons | simoneskitchen.nl

CAESAR SALAD MET HAVERMOUT CROUTONS EN AVOCADO

De caesar salad is eigenlijk best een begrip als je erover nadenkt en toch zijn er net zo veel variaties als tenten die hem serveren. De een is met ansjovis, de ander is met noten, weer een ander is met avocado, dan weer met bacon. Zonder kaas, met kaas…. You name it en het bestaat.

De caesar salad is bedacht door Caesar Cardini ergens begin van de jaren 1900 of zo en bestaat van oorsprong uit niet meer dan zes ingrediënten. Dat zijn sla, gekookt ei, citroensap, croutons, knoflook en worcestershiresaus. Volgens sommige mensen is feta ook een van de oorspronkelijke componenten van een caesar salad, maar aangezien ik die vervolgens nooit ergens ben tegenkomen weet ik niet of dat ook echt zo is.

Caesar salad met havermout croutons | simoneskitchen.nl

Vega versie

Hoewel de caesar salad natuurlijk normaal gesproken al snel vegetarisch is, zie je wel heel vaak kip of ansjovis in de lijst van benodigdheden. In dit geval maakte Donna Hay hier een vegetarische versie van. Ook de dressing is anders dan de standaard. In plaats van mayonaise zit er in de caesar salad met havermout een karnemelk dressing. Dat maakt het ook meteen een stuk frisser en wat minder calorierijk. Althans als je de avocado’s niet mee zou tellen, want die zorgen dan weer voor meer vet.

Maar wel de gezonde variant dus in dat opzicht kun je met deze caesar salad met havermout best thuis komen.

Caesar salad?

Of je deze caesar salad met havermout nou een caesar salad moet noemen? Dat vind ik dat weer lastig te beoordelen. Als je het vergelijkt met de oorspronkelijke versie dan zit er eigenlijk alleen de sla in en de parmezaanse kaas. Maar qua gevoel snap ik wel dat dit een caesar zou moeten zijn.

Hoe dan ook het is een heerlijke salade dus absoluut de moeite waard om te maken. De combinatie van het krokante van de geroosterde havermout is heerlijk met het romige van de avocado en het knapperige van de verse sla.

Zeker een aanrader dus deze caesar salad met havermout croutons! Bovendien is dit – in tegenstelling tot de klassieker – ook nog eens glutenvrij.

Caesar salad met havermout croutons | simoneskitchen.nl

Caesar salad met havermout croutons

Nog geen review
GangMaaltijdsalade
KeukenHollandse keuken

Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 20 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 90 gr havermout
  • 2 el zonnebloem pitten
  • 2 el amandel schaafsel
  • 1 el maple syrup
  • 3 teentjes knoflook dun gesneden
  • 60 ml olijfolie
  • zeezout en vers gemalen zwarte peper
  • 2 little gems baby sla, buitenste blaadjes verwijderd en in vieren gesneden
  • 2 avocado’s zaden verwijderd en in dunne plakjes gesneden
  • 1 el fijn gehakte bieslook om te serveren

Karnemelk dressing

  • 80 ml karnemelk
  • 1 el fijn geraspte parmezaanse kaas
  • 2 el citroensap

  • Verwarm de oven voor op 180˚ C. Doe de havermout, zonnebloempitten, amandel, maple syrup, knoflook, olie, zout en peper in een kom en meng alles goed. Spreid het mengsel uit over een bakplaat en bak, af en toe omroerend, voor ongeveer 15 minuten of tot het goudbruin is.
  • Zet aan de kant om af te koelen.
  • Om de karnemelk dressing te maken, doe je de karnemelk, parmezaanse kaas, citroensap en peper en zout in een kom en klop je het even door om het te mengen. Verdeel de sla en de avocado over vier borden. Doe de karnemelk dressing eroverheen, de croutons en de bieslook.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 464kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwit: 9g | Vet: 36g | Verzadigd vet: 5g | Meervoudigd onverzadigd vet: 6g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 23g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 3mg | Natrium: 89mg | Kalium: 723mg | Vezels: 11g | Suiker: 6g | Vitamine A: 1443IU | Vitamine C: 15mg | Calcium: 95mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.