Cacio e pepe, oftewel een pasta met kaas en peper, is de ultieme eenvoud in de Italiaanse keuken. Het gerecht wordt van oorsprong gemaakt met pici. Een pastasoort die specifiek is voor de Toscaanse regio. Pici is hier wat lastiger te krijgen maar het is in essentie een iets dikkere spaghettisoort. Dat kun je er dus prima voor gebruiken!

Cacio e pepe op de snelle manier.

Cacio e pepe – oftewel kaas en peper

Het is misschien wel het meest simpele pasta gerecht dat je kunt bedenken. Het is letterlijk niet meer dan verse pasta met kaas en peper. Maar het is zo ontzettend lekker!

Ik at cacio e pepe voor het eerst in Toscane in 2010 was het volgens mij. We waren op Radda di Chianti in een klein onooglijk barretje en ik bestelde een cacio e pepe. Klonk wel leuk en als echte kaasfanaat moest het haast wel lekker zijn. De pecorino uit die regio is ongelooflijk lekker en dat is dan wel een beetje lastiger te vinden hier in Nederland, maar een goede standaard pecorino is ook al lekker!

Met pici

Eigenlijk hoor je cacio e pepe te eten met pici. Een soort dikke spaghetti om het maar even uit te leggen. Die is met enig speurwerk wel online te vinden. Ik vond het bij casabase.nl

Het is relatief makkelijk om zelf te maken. Ik deed het ooit bij Giulia van Juls kitchen. Zij geeft al jaren super toffe Italiaanse kookworkshops in haar eigen kookstudio in Toscane. Als je nog authentieke Italiaanse recepten zoekt, dan is een bezoekje aan haar website een absolute aanrader!

Zelf pici maken in Italie
Pici in de maak in Toscane

Dikke spaghetti

Om de cacio e pepe te maken gebruikte ik dus verse spaghetti van iets dikkere kwaliteit. Dat heeft ongetwijfeld ook weer een andere naam, maar ik ben geen expert in Italiaanse pastanamen dus hoe het precies heet laat ik even in het midden.

Om de cacio e pepe te maken heb je een flink stuk pecorino nodig. Ik koop hiervoor een heel stuk en rasp dat zelf. Je kunt pecorino ook geraspt kant- en klaar kopen maar ik heb het vermoeden dat dat altijd van de korst wordt gemaakt omdat de smaak echt wel beduidend minder ‘pittig’ is. Zelf raspen heeft dus de voorkeur.

Je kookt als eerste je pasta en vergeet niet om het kookvocht te bewaren als je afgiet. Daar maak je zometeen de saus van.

Het maken van de saus doe je het makkelijkste in een koekenpan die je op een heel laag vuurtje zet. Liefst nog op een verdeelplaatje als je die hebt zodat het echt niet te hard gaat. Je mengt wat van het kookvocht (een paar eetlepels is voldoende) met de pecorino en laat het smelten in het kookvocht. Voeg dan de ricotta toe en een fikse hoeveelheid zwarte peper.

Schud de saus door de pasta en je bent klaar om te serveren. Het totaal duurt niet veel langer dan tien minuten. Het langste aan dit recept is het raspen van de pecorino 😉

Cacio e pepe

Pasta cacio e pepe

Nog geen review

Deze snelle versie van de Italiaanse klassiekers is zeker net zo lekker. Gebruik wel goede pasta, daar valt of staat dit recept mee!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 200 gram pasta vers
  • 200 gram pecorino geraspt
  • 2-3 el ricotta
  • zwarte peper naar smaak, maar veel hoort er wel bij

  • Verhit een flinke pan met zout water en kook hierin je pasta beetgaar. Bewaar wat van het kookvocht.
  • Maak de saus door de pecorino te smelten met een paar eetlepels van het kookwater. Dit gaat het makkelijkste in een koekenpan op een heel laag vuurtje, maar kan ook in de pan die je net hebt gebruikt voor het koken van de pasta. Maak er een saus van door de ricotta erdoor te roeren en de zwarte peper. Let op dat het niet aanbrandt!
  • Voeg dan de pasta toe en roer alles goed door. Serveer meteen!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 760kcal | Koolhydraten: 78g | Eiwit: 45g | Vet: 29g | Verzadigd vet: 17g | Cholesterol: 105mg | Natrium: 1207mg | Kalium: 309mg | Vezels: 3g | Suiker: 3g | Vitamine A: 415IU | Calcium: 1085mg | Ijzer: 2.1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Zelf pasta maken? Probeer deze gekke rode bietenpasta eens

Fan van eenvoudige pasta? Maak dan ook eens deze pasta all’arrabbiata

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.