Dit heerlijke ontbijtrecept van havermoutpap met gekookte pruimen komt uit het boek Ontbijt je fit van Jutta Koehler, waar ik de fotografie van mocht verzorgen.

Havermoutpap met gekookte pruimen | simoneskitchen.nl

Havermoutpap met gekookte pruimen

Toen Jutta mij benaderde om de foto’s te maken voor haar boek “Ontbijt je fit” had ik wel eens vaag van de Chinese vijf elementenvoeding gehoord maar wat het nou precies inhield dat wist ik niet. Het boek bestaat geheel uit warme ontbijtgerechten voor alle vier de seizoenen. Dat maakte het ook meteen een flinke uitdaging – fototechnisch gezien – want niet elk ontbijtgerecht (denk papjes!) is even fotogeniek van zichzelf. Maar het eindresultaat is erg mooi geworden en ik ben er reuze blij mee. Omdat ik me kan voorstellen dat niet iedereen weet wat de Chinese vijf elementen voeding inhoudt hier een (hele) korte uitleg en als bonus hebben we dan natuurlijk een lekker recept voor havermoutpap met gekookte pruimen. Wil je meer weten over de vijf elementen voeding neem dan vooral een kijkje op de site van Jutta.

20140429-MH2A9436

De vijf elementen

De vijf elementen voeding maakt deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde en gebaseerd op de oude Chinese wijsheid dat alles tussen hemel en aarde kan worden ingedeeld in de vijf elementen: hout, vuur, water, aarde en metaal. Deze elementen corresponderen vervolgens weer met de belangrijkste organen in ons lichaam.

Als alle elementen in evenwicht zijn is dit gunstig voor je gezondheid. En om daar het meeste uit te halen is het belangrijk om stil te staan bij wat je eet. Door gerechten te maken met de vijf smaken (zoet, zuur, bitter. scherp en zout) en zoveel mogelijk kleurrijk eten (verschillende kleuren groentes en granen!) kun je jezelf ervan verzekeren dat je alle elementen binnenkrijgt.

Nog een belangrijk gegeven in de Chinese 5 elementen voeding is dat het ervan uitgaat dat het lichaam niet gevoed wordt door wat je eet, maar door dat wat je ook daadwerkelijk kunt verteren.

Ontbijt je fit | simoneskitchen.nl

Jutta Koehler

Jutta Koehler is voedingsconsulente en gespecialiseerd in de traditionele Chinese vijf elementenvoeding. Zij kan je er dan ook alles over vertellen en als je het interessant vind dan is het zeker de moeite waard om haar boek te bestellen. Het boek is een handleiding voor mensen die met de vijf elementen voeding willen beginnen en geeft – naast alle recepten – ook uitleg over de leer zelf.

Het boek is in eigen beheer uitgebracht en alleen verkrijgbaar via de website van Jutta zelf. Check hier alle details

Havermoutpap met gekookte pruimen | simoneskitchen.nl

Havermoutpap met gekookte pruimen

Nog geen review
GangOntbijt
KeukenGezonde keuken

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 2 el vers geperst sinaasappelsap
  • 1/2 tl cacao
  • 20 g handvol walnoten
  • roomboter naar smaak
  • 700 ml amandelmelk
  • 150 gram havervlokken
  • snufje kardemompoeder
  • snufje zeezout

Gekookte pruimen

  • 2 handjes pruimen
  • 100 ml rood druivensap
  • 1/2 tl geraspte sinaasappelschil
  • 3 el oersuiker
  • snufje anijs
  • 1 el kuzu kuzu is een bindmiddel gemaakt van de kuzuwortel. Alternatieven maizena, johannesbroodpitmeel, pijlwortelmeel
  • 1 el roomboter
  • 2 kruidnagels
  • snufje kardemompoeder
  • snufje zeezout
  • 3 el water

  • Breng de havervlokken met alle overige ingrediënten (Behalve de roomboter) in de amandelmelk aan de kook. Laat circa vijftien minuten koken en voeg eventueel nog iets water of amandelmelk toe. Voeg een klontje roomboter toe.
  • Voor de gekookte pruimen was je de pruimen, snij ze doormidden en verwijder de pitten. Verhit de roomboter in een pan en voeg de oersuiker toe. Laat op een laag vuur een klein beetje karameliseren. Voeg de pruimen en de overige ingrediënten (behalve de kuzu) toe. Kook circa tien minuten totdat de pruimen zacht zijn. Verwijder de kruidnagels. Los de kuzu op in een klein beetje koud water en voeg dit mengsel al roerend toe aan de pruimen. Blijf roeren tot het druivensap is ingedikt.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.