Bloemkool knolselderijsoep met zalmfilet

Bloemkool knolselderijsoep

Als het tegen de herfst aanloopt maak ik nog vaker dan anders soep. Ik vind het een heerlijke manier om groente op een makkelijke manier in mijn maaltijden te verwerken. Neem nu deze bloemkool knolselderijsoep. Een heel makkelijke soep die bomvol met smaak zit en door de toevoeging van de zalmfilet bevat het alles wat je nodig hebt voor een gezonde maaltijd.

Kokosmelk

Voor het maken van de bloemkool knolselderijsoep gebruikte ik hier kokosmelk. Wil je nu liever geen kokossmaak aan de soep maar wil je het wel lactosevrij houden? Gebruik dan bijvoorbeeld amandelmelk. Dat is wat minder romig dan de kokosmelk uit een blik, maar dan ben je wel de kokossmaak kwijt.

Bloemkool knolselderijsoep met zalmfilet

Zalmmoot

Voor het maken van de bloemkool knolselderijsoep met zalmfilet gebruik ik graag een flinke moot zalm die ik dan eerst krokant bak in de pan. Vind je dat iets teveel gedoe dan kun je er ook voor kiezen om in plaats van de zalmfilet te kiezen voor gerookte zalm.

Dat maakt het nog sneller om deze soep te maken. Hou je helemaal niet van zalm dan kun je dit ook goed maken met krokant uitgebakken spekjes of – niet paleo – met krokant gebakken kikkererwten als topping. Of croutons. Dat is ook lekker.

Heerlijke bloemkool knolselderijsoep met zalmfilet | simoneskitchen.nl

Veelzijdige soep

Voor het maken van de bloemkool knolselderijsoep verhit ik een grote pan met wat kokos- of olijfolie. Vervolgens bak ik hierin de prei voor een paar minuutjes. Wil je geen prei gebruiken dan kun je ook prima kiezen voor een gesnipperde ui. Dat is niet helemaal hetzelfde qua smaak maar komt wel in de buurt.

Na het aanbakken van de prei voeg je de knolselderij toe. Dit bak je even mee en voeg nu de kokosmelk en bouillon toe. Na een minuutje of 5 voeg je de bloemkool er ook bij en je roert het geheel om.

Laat nu koken voor ongeveer 15 minuten of tot de bloemkool en de knolselderij gaar genoeg zijn. Ik check dit met een vork. Als de vork er makkelijk in gaat zijn de groenten klaar om te pureren.

Pureer de bloemkool knolselderijsoep met een staafmixer of doe het in de blender. Kies je voor de blender, let dan op met hete vloeistoffen. Druk een theedoek goed op de bovenkant van de blender voor je hem aanzet. En let op met weer openmaken.

Ik geef de voorkeur aan een staafmixer, maar heb je die niet ga dan voor de blender.

In de tussentijd dat de soep kookt kun je de zalmfilet in een koekenpan bakken. Is het een erg dikke moot zalm kies er dan voor om het te garen in de oven. Dat gaat meestal iets gelijkmatiger. Maar aangezien de zalm toch in stukken op de soep gaat kun je de zalm ook in kleinere stukken bakken. Let dan wel op dat het niet te snel gaat.

Probeer ook eens deze bloemkoolsoep met spekjes

20140118 MH2A4716

Bloemkool knolselderijsoep met zalmfilet

5 van 2 stemmen
GangSoep
Keukenpaleo

Een lekker vullende soep met knolselderij, bloemkool en gebakken zalm
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 25 minuten

4

Ingrediënten

  • 750 ml kippenbouillon
  • 2 stengels prei
  • halve knolselderij ongeveer 350 gr
  • Halve bloemkool ongeveer 500 gr
  • 310 ml kokosmelk
  • peper
  • zout
  • dille
  • 200 gr verse zalmfilet

  • Snij de prei in kleine stukjes en zet een grote pan op het vuur waarin je de kokosolie smelt. Voeg hier de prei aan toe en laat zachtjes een paar minuten bakken. Voeg nu de knolselderij toe en de bouillon, de kokosmelk en zout en peper en laat vijf minuten koken voor je de bloemkool eraan toevoegt. Laat dit ongeveer 10 minuten koken of tot de bloemkool gaar is. Pureer met een handmixer en laat even opzij staan terwijl je de zalmfilet (zout en peper gebruiken voor de zalm) bakt in een koekenpan.
  • Schep de soep in een bord en doe stukjes van de zalm erin en serveer met wat verse dille

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 328kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwit: 17g | Vet: 21g | Verzadigd vet: 15g | Cholesterol: 28mg | Natrium: 852mg | Kalium: 1282mg | Vezels: 5g | Suiker: 6g | Vitamine A: 762IU | Vitamine C: 86mg | Calcium: 123mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.