Dit heerlijke recept van Griekse bietensalade met yoghurt (in het Grieks pantzarosalata) is perfect voor warme zomerse dagen. De bietensalade is heerlijk verfrissend en verrassend licht om te eten. Fantastisch natuurlijk, als de mussen van het dag dreigen te vallen. Niet voor niets is deze salade met bieten een grote hit in Griekenland. Zoals je van mij mag verwachten is het een makkelijk recept met slechts 7 ingrediënten, maar zit het boordevol smaak!

Griekse bietensalade

Griekse bietensalade met yoghurt

Griekenland… Land van lange, warme avonden. Ouzo en retsina. Vis roosteren boven een vuurtje op het strand. Het land van de bietensalade, de bekende Griekse salade en saganaki cheese. Siësta tussen de middag omdat het zo warm is… In een jeep met open dakje over een eiland crossen, op zoek naar weer een klein verborgen juweeltje ergens in de bergen. Proberen de zee in te komen terwijl je op je blote voeten over de rottige keitjes balanceert. Overal zand… ’s Avonds met je voeten op de reling van je balkonnetje eindeloos staren naar de zonsondergang en daarna naar het maanlicht dat over de golven danst.

Zit je helemaal in de goede sfeer? Perfect!

Dan deel ik graag dit recept voor Griekse bietensalade met yoghurt met je. Het komt uit het boek van Tessa Kiros; Mezze en Moussaka. Helaas is het boek volgens mij niet meer verkrijgbaar, maar ter compensatie kun je nu het recept gewoon maken door het hieronder te volgen.

Griekse bietensalade
Pantzarosalata (bietensalade), tzatziki en melitzanosalata

Eenvoudige bietensalade

De eenvoud van de Griekse keuken is een van de dingen die ik zo kan waarderen. Deze Griekse bietensalade met yoghurt is daar een goed voorbeeld van. In het Grieks heet het pantzarosalata, maar daar breek ik elke keer mijn tong over, dus ik hou het bij Griekse bietensalade. Ik at het voor het eerst op het mooie Samos, alweer veel te lang geleden.

Het maken van de bietensalade is overigens heel eenvoudig. Ik gebruik hier voorgekookte bietjes voor, dat maakt het lekker snel. Neem wel een lekker volle (Griekse) yoghurt voor de lekkerste smaken en maak niet de fout om hier een magere yoghurt voor te gebruiken. Dat is echt niet lekker.

Griekse bietensalade met yoghurt

Verder gaat er knoflook doorheen, olijfolie en wat citroensap. Ben je geen fan van de smaak van rauwe knoflook, dan kun je dat wat minder maken. Het is vrij aanwezig en daardoor lekker pittig. Ik hou ervan maar ben jij daar wat minder enthousiast over dan kun je ook met een half teentje volstaan. Of het weglaten. Dat is natuurlijk ook altijd een optie.

Serveer vervolgens de Griekse bietensalade met wat gehakte pistachenootjes erover en je bent klaar.

Griekse bietensalade

Griekse bietensalade met yoghurt en pistache

5 van 3 stemmen
Gangdip, Voorgerecht
KeukenGriekse keuken

Een lekker zomers gerechtje met biet, yoghurt en pistachenootjes
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 10 minuten
totaal 10 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr gekookte rode bietjes
  • 3 el olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • 2 knoflooktenen gesnipperd
  • 3 el platte peterselie fijngehakt
  • 340 gr Griekse yoghurt
  • 10 gr pistache nootjes gehakt

  • Snij de bietjes in kleinere stukjes, maar niet te fijn (dus niet raspen). Doe ze in een kom. Mix de olijfolie en de citroen samen in een bakje en schep samen met de gehakte peterselie door de bietjes heen. Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de yoghurt toe en schep alles voorzichtig door elkaar. Strooi de pistachenootjes over de salade en dien op.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 216kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwit: 11g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 4mg | Natrium: 130mg | Kalium: 574mg | Vezels: 4g | Suiker: 11g | Vitamine A: 295IU | Vitamine C: 11mg | Calcium: 124mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.