Een bananenbrood maar dan in de vorm van een tulband. Een banaantulband dus met lekkere stukjes chocola!

Banaantulband

Banaantulband

Nadat ik jullie natuurlijk van de week alles heb zitten vertellen over het boekje Ratio en hoe leuk dat wel niet is, dacht ik dat het misschien leuk zou zijn om een voorbeeldje te laten zien van een cake die ik gemaakt heb met behulp van het boek. Het is niet meteen ’s werelds meest ingewikkelde cake en tenslotte heeft iedereen wel ergens een succesrecept met banaan in zijn repertoire (als je van bakken houdt natuurlijk) maar om te beginnen is deze banaantulband best een leuk recept, al zeg ik het zelf.

Banaantulband met chocola

Met amandelmeel

En helemaal standaard is de banaantulband niet want ik heb gebruik gemaakt van een gedeelte amandelmeel en van gebruinde boter. Als je dat nog niet eerder hebt gebruikt dan kan ik het je van harte aanbevelen want het is lekker! Het geeft net een andere smaak aan je cake.

De gebruinde boter is niet ingewikkeld om te maken. Je laat de boter smelten in een pannetje en blijft het verhitten tot de boter karameliseert (cq bruin wordt dus) Let wel op dat je het niet aan laat branden want verbrande boter is natuurlijk niet lekker.

Zorg voor rijpe bananen

Voor de bananen is het wel belangrijk dat je echt mooie rijpe (of overrijpe) bananen gebruikt, want mijn allereerste banaantulband was een grote mislukking dank zij onrijpe bananen. Kun je onrijpe mango’s -bijvoorbeeld – nog goed gebruiken in een roerbakschotel of iets dergelijks; een onrijpe banaan blijft een onrijpe banaan en mist gewoon een heleboel smaak. Niet doen dus. Dan liever een paar dagen wachten tot de bananen wel rijp zijn. Net als met een lekker bananenbrood is dat essentieel.

Banaantulband met chocola

Tulband

Ik heb iets met tulband… En het lijkt wel een beetje weer zijn comeback te maken, want je ziet ze weer vaker verschijnen als ‘vroeger’. Maar voor een cake vind ik het super handig. Door het gat in het midden heb ik nog nooit gehad dat een cake niet gaar was en nou ja, het ziet er gewoon gezellig uit zo’n banaantulband.

Inmiddels heb ik veel meer recepten gemaakt (en ja ook veel tulband recepten, zoals deze kersttulband of deze tropische variant met ananas en kokos!) maar het merendeel daarvan is vrij winters dus nog even wachten!

Deze banaantulband kun je natuurlijk wel het hele jaar door eten. Heerlijk met stukjes pecannoten erdoor (walnoot kan eventueel ook) en lekkere chocolade stukjes. Het is eigenlijk een bananenbrood maar dan in de vorm van een tulband

Karnemelk

Door het beslag gaat karnemelk. Nu vinden veel mensen dat wat ingewikkeld maar geloof me als ik zeg dat je de smaak van de karnemelk echt niet terug vindt. Die dient puur om het beslag wat luchtiger te maken.

Gizmo doet ook even mee
Banaantulband met chocola

Banaantulband met chocola

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenHollands

Een soort bananenbrood maar dan in de vorm van een tulband en met stukjes chocola
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 15 minuten

12 personen

Materiaal

  • 1 tulbandvorm

Ingrediënten

  • 400 gr bloem
  • 100 gr amandelmeel
  • 300 gr karnemelk
  • 300 gr erg rijpe bananen
  • 1 tl kaneel
  • 75 gr chocolade chunks
  • 250 gr gebruinde boter
  • 250 gr suiker
  • 225 gr ei
  • 1 tl vanille essence
  • 50 gr pecannoten gehakt
  • 16 gr bakpoeder
  • snufje zout

  • Om de gebruinde boter te maken doe je de boter in een klein steelpannetje en laat het smelten en zachtjes koken tot de boter bruin wordt en heerlijk begint te ruiken. Let op want het verbrand snel! Zet het vuur uit en laat wat afkoelen
  • Verwarm de oven voor op 180 C.
  • Combineer alle droge ingrediënten in een grote kom (bloem, amandelmeel, suiker, bakpoeder, kaneel en zout) en mix alles goed om te combineren.
  • Mix alle natte ingrediënten in een andere kom (karnemelk, ei, vanille) Prak je banaan en voeg die toe aan de natte ingrediënten. Roer goed om te combineren.
  • Doe je natte en droge ingrediënten bij elkaar en roer met een houten lepel tot alles goed is gecombineerd. Klop niet langer als nodig is.
  • Zodra alles gemengd is voeg je de gesmolten boter er aan toe en roer je de pecannoten en de chocolade stukjes er ook door. Roer weer tot alles net gecombineerd is.
  • Ik heb een tulband vorm gebruikt maar je kunt natuurlijk ook een gewone cake vorm gebruiken. Het beslag was eigenlijk net een tikkie teveel voor mijn tulband vorm dus vul hem niet helemaal tot de rand!
  • Bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 50-60 minuten of tot een houten prikker er redelijk schoon uitkomt. Laat het niet te droog worden!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 511kcal | Koolhydraten: 60g | Eiwit: 9g | Vet: 28g | Verzadigd vet: 14g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvet: 1g | Cholesterol: 117mg | Natrium: 190mg | Kalium: 353mg | Vezels: 3g | Suiker: 29g | Vitamine A: 681IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 131mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.