Tekst en foto’s: Caroline van Beek

baci di dama

Baci di Dama

Baci di Dama; alleen de naam is al een feestje op zich! De letterlijke vertaling is zoiets als: vrouwenkusjes. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een bijzonder verleidelijk koekje. Zo eentje waarvan je blijft eten… helaas. Ze zien er ook zó leuk uit!

Ze worden in Italië vooral gegeten in de Piemonte streek en zijn daar een echte specialiteit. Traditioneel zijn het twee kleine, ronde hazelnootkoekjes met daartussen een chocoladecréme. Ik heb een variant gemaakt met cacao en amandelmeel. Zo heb je toch een beetje die nootachtige smaak.

Je kunt in plaats van chocolade ook Nutella tussen de koekjes doen, als je de hazelnootsmaak toch graag wilt. Ik dacht altijd dat dit een ingewikkeld koekje was om te maken, maar dat is absoluut niet het geval, ze zijn alleen wat bewerkelijker omdat je meerdere handelingen moet doen. Maar laat je daardoor zeker niet weerhouden, want dit koekje is het meer dan waard.

Voor tutta la famiglia

Maak je dit recept dan heb je meteen een stuk of 40 baci di dama. Genoeg om ’tutta la famiglia’ te voorzien van een dikke kus. Je kunt ze in de koeling ongeveer een week bewaren, maar waarschijnlijk halen ze het einde van de week niet. Serveer ze bij een lekker kopje sterke Italiaanse koffie en waan je even weg uit het kille Nederland in het hartverwarmende Italië! Salute!

Baci di dama

Chocolade heaven voor baci di dama

Voor deze heerlijke baci di dama gebruik je pure chocola met minimaal 70% cacao voor het beste effect. Door het amandelmeel in combinatie met de gewone bloem worden de koekjes superlekker. Hou tijdens het bakken wat ruimte tussen de koekjes op de bakplaat zodat ze niet tegen elkaar aan geplakt worden.

Wil je de chocola wat makkelijker verwerken dan kun je er een ganache van maken in plaats van alleen gesmolten chocola of gebruik de eerder genoemde nutella als tussensmeersel.

Baci di dama - chocoladekoekjes | simoneskitchen.nl

Baci di Dama – Italiaanse chocolade kusjes

5 van 1 stem
GangKoek
KeukenItaliaans

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 40 minuten
bereiding 20 minuten
Koelen30 minuten
totaal 1 uur 30 minuten

40 stuks

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 150 gr amandelmeel
  • 200 gr ongezouten roomboter (zacht)
  • 200 gr fijne kristalsuiker
  • 20 gr cacaopoeder (ongezoet)
  • 50 gr pure chocolade (minimaal 70% cacao)

  • Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af en doe alles, behalve de pure chocolade, in een ruime kom. Gebruik een keukenmachine met deeghaak om een soepel en glad deeg te maken. Voeg een eetlepel water toe om het deeg wat soepeler te maken. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg vervolgens een half uur in de koeling rusten.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 180C en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Gebruik een maatschepje (1 tl) om steeds een beetje deeg te scheppen en rol hier tussen je handen ronde balletjes van. Leg deze op de bakplaat en druk ietsje plat. Houd wat ruimte aan tussen de balletjes zodat ze niet aan elkaar kunnen kleven tijdens het bakken.
  • Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in 20 minuten tot ze stevig aanvoelen. Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Smelt ondertussen de chocolade au bain marie. Heb je geen speciale pan hiervoor, zet dan een hittebestendige kom op een steelpan met daarin een klein laagje kokend water. Breek de chocolade in stukken en doe in de kom. Pas op dat de kom het water niet raakt, want dan verbrand je chocolade. Roer de gesmolten chocolade glad en giet deze over in een spuitzak. Laat afkoelen tot de chocolade nog net vloeibaar is en je deze makkelijk op de koekjes kunt spuiten zonder dat de chocolade eraf druipt.
  • Zoek steeds 2 koekjes van min of meer dezelfde grootte bij elkaar. Spuit op 1 helft in het midden een beetje chocolade (laat de randen vrij) en druk de andere helft erop. Hierdoor verspreid de chocolade zich naar de rand en heb je een mooi koekje.
    Laat de koekjes volledig afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Baci di dama met een lekker kopje Italiaanse koffie

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Caroline van Beek

De liefde voor lekker eten kreeg Caroline van huis uit mee. Als klein meisje stond zij al graag in de keuken om taartjes te bakken. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest in de modebranche, besloot ze haar hart te volgen en begon ze met de styling opleiding aan Academie Artemis in Amsterdam. In juni 2012 studeerde zij af en is sindsdien werkzaam als freelance (food)styliste. Meer over Caroline vind je op Eight Eleven Styling