Heerlijk pittige kipburgers met een korstje van hazelnoot

Pittige kipburgers

Deze kipburgers zijn heerlijk en lekker pittig. Ideaal als toevoeging bij een maaltijd. Er zitten maar liefst 6 teentjes knoflook in, dus dat is behoorlijk veel. Vind je dat nou een beetje too much dan kun je er uiteraard minder aan toe voegen.

De kipburgers zijn bovendien koolhydraatarm en door het korstje van hazelnoot hebben ze een lekkere bite. Doe je op dit moment een whole30 dan zijn deze kipburgers absoluut een aanrader. Lekker met een grote groene salade of met geroosterde groentes.

Foto van kipburgers met hazelnootkorstje

Maken van de burgers

Om de kipburgers te maken koop je geen kant- en klaar kipgehakt. Hier zitten over het algemeen allerlei toevoegingen in dus niet handig om dat te gebruiken. Bovendien is het heel eenvoudig om zelf kipgehakt te maken door simpelweg de ingrediënten in de kom van de keukenmachine te doen en fijn te draaien. Uiteraard kun je ook een gehaktmolen gebruiken als je dat hebt, maar het is niet noodzakelijk.

Knoflook

Zoals gezegd zit er nogal veel knoflook in deze burgers. Je kunt er voor kiezen om de helft te gebruiken. Ik maakte deze hazelnootburgers samen met Esmee en die houdt nogal van knoflook. Maar niet perse nodig dus. Wat wel handig is, is om even een klein proef burgertje te maken en die te bakken zodat je de smaak goed kunt testen.

Voeg daarna nog desgewenst extra zout en/of peper toe.

Maken van de kipburgers

Hazelnootkorstje

Wat deze kipburgers echt een apart tintje geeft is het korstje van gemalen hazelnoot. Je kunt tegenwoordig heel makkelijk hazelnootmeel kopen, maar het is lekkerder om de hazelnoten zelf even kort te malen in de keukenmachine zodat je nog wat stukjes hebt die het een extra knapperig accentje geven.

Kipdijfilet voor de kipburgers

De eerste keer dat ik deze maakte gebruikte ik kipfilet. Maar dan worden de burgers behoorlijk droog. Kipdijfilet is hier dus de betere keus. Door het vet van de kipdij worden de burgers malser. Wil je perse kipfilet gebruiken dan kan dat uiteraard ook. In dat geval is het aan te raden om een ei toe te voegen aan het mengsel en wellicht nog wat meer vet in de vorm van wat olie of kokosolie.

Bak de kipburgers op niet al te hoog vuur en laat ze rustig garen tot ze rondom mooi goudbruin zijn. Erg lekker om dit te serveren met pittige chilisaus.

Wil je de kipburgers nog wat meer een Aziatische smaak meegeven dan kun je er behalve de gember bijvoorbeeld ook nog wat citroengras aan toevoegen. Ik vind dat persoonlijk altijd erg lekker en een aanrader bij dit gerechtje.

Aziatische kipburgers

Pittige kipburgers met hazelnootkorstje

Nog geen review
GangHoofdgerecht
Keukenpaleo

Deze lekkere kipburgers zijn pittig, bevatten flink wat knoflook en zijn ook nog eens whole30 proof.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

6 personen

Ingrediënten

  • 500 gr kipdijfilets in blokjes
  • 6 tenen knoflook grof gehakt
  • 2 tl gedroogde chilivlokken
  • 1,5 tl zeezout
  • peper
  • 1/2 el natuurazijn
  • 125 gr champignons
  • 2 cm gember geschild
  • 1 el kokosrasp
  • scheutje olijfolie
  • 1 ei optioneel
  • 75 gr hazelnoten gemalen

  • Doe alle ingredienten voor de burgers bij elkaar in een keukenmachine (behalve de hazelnoten) en draai het fijn tot er geen grote stukken meer te zien zijn. Kijk even of het mengsel goed bij elkaar blijft zitten als je er een burger van maakt (met natte handen werkt dit het beste) en bak een klein mini burgertje om te kijken of de smaak goed is.
  • Je kunt optioneel een ei toevoegen als het mengsel wat te droog is
  • Zo ja, dan kun je de burgers vormen en elk door de gemalen hazelnoot halen zodat er een lekker laagje op zit.
  • Bak ze in de hete olie, maar zet het vuur niet te hoog.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 197kcal | Koolhydraten: 4g | Eiwit: 20g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvet: 1g | Cholesterol: 106mg | Natrium: 678mg | Kalium: 385mg | Vezels: 2g | Suiker: 1g | Vitamine A: 260IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 31mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.