Arretje Nof; absoluut jeugdsentiment want vroeger maakten we bij elke verjaardag deze cake. Of nou ja, ik “moest” hem altijd maken, want mijn moeder had er een hekel aan. Hoe je deze makkelijk ‘koelkastcake’ maakt zie je hieronder!

arretje nof

Arretje Nof

Vind je het ook niet grappig hoe sommige etenswaren of gerechten je weer direct terugvoeren naar je jeugd? Toen ik een klein kind was vond ik het al leuk om te bakken, maar we kwamen nooit echt veel verder als de standaard (maar lekkere!) appeltaart en deze Arretje Nof. 

Voor zover ik het kan nagaan is dit een heel typische en hele ouderwetse Hollandse cake, We maakten het vroeger echt voor bijna elk kinderpartijtje en ik vond het geweldig om te maken, want het was zooo makkelijk en zoooo lekker.

Ik had echt al eeuwen niet aan Arretje Nof gedacht maar toen ik op zoek was naar een kerst dessert kwam ik een ander recept tegen wat me deed denken aan Arretje Nof. Dus ik zei er iets over tegen Tom en hij keek me aan met zo’n lege blik.. “Arretje…wie??”

Blijkt dat hij er nog nooit van had gehoord! Dus je begrijpt dat ik er eentje moest maken. Het is denk ik zo ongeveer 30 jaar geleden dat ik deze beroemde Hollandse chocolade cake voor het laatst had gemaakt en ik was wel benieuwd waar die rare naam nou eigenlijk vandaan komt.

arretje nof

Waar komt de naam Arretje Nof vandaan?

Het blijkt dat Arretje de naam is van een stripfiguur die ooit is bedacht door de Nederlandse Olie Fabriek, die later beter bekend zou worden onder de naam Calve. Arretje, een kleine brave Turkse jongen, geboren en getogen in Baghdad was de held in een serie van 5 kleine boekjes die uitkwamen in het jaar 1926 (!) en was een groot succes. In de boekjes werd het bedrijf slechts genoemd met de initialen NOF, dus voor je er erg in had was het Arretje NOF.

Frituurvet

Ik ben er niet achter gekomen waarom de cake nou zo heet maar ik denk dat het iets te maken had met de oorspronkelijke ingredienten die dus… eh… frituurvet waren en ik vermoed dat Calve in die tijd ook frituurvet produceerde.

arretje nof

Ik ben blij dat het frituurvet inmiddels is vervangen door boter, alhoewel ik me af vraag hoeveel gezonder dat dan zou moeten zijn. Haha…

Nou ja als je een goede boter gebruikt weet je in ieder geval wat erin zit. Hoe dan ook. Dit is een heerlijke cake en Tom was het roerend met me eens alhoewel hij het continue de Ivan Rebroff cake bleef noemen… 🙂

Er is geen bakken voor nodig; een paar uur in de koelkast is alles wat je nodig hebt en je kunt ervan verzekerd zijn dat alle kinderen (en waarschijnlijk ook alle volwassenen!) er absoluut gek op zullen zijn. Het is bijna een beetje als een stevige chocolade mousse taart met krokante biscuit erdoor. De beroemde Rocky Road uit de US lijkt er nog het meeste op denk ik!

Variatie:

Het recept hieronder is het standaard recept, al zijn hier ook de nodige variaties op te bedenken. Ik vind de ‘gewone’ versie van arretje nof nog steeds de allerlekkerste maar probeer het zeker ook eens te maken met bastogne koek in combinatie met wat hazelnoten. Of gebruik andere koekjes zoals bijvoorbeeld cantuccini of bitterkoekjes. Net weer een andere smaak maar zeker niet minder lekker.

Hoe lang kun je arretje nof bewaren?

Je kunt de cake maximaal een dag of 3-4 in de koeling bewaren. Wordt de cake te warm dan smelt de boter weer. Koud bewaren dus.

Gaan er rauwe eieren in de arretje nof?

Ja dat klopt er gaan vier rauwe eieren in. Wil je dat niet dan kun je ervoor kiezen om gepasteuriseerde eieren te gebruiken. Dit kun je in pak kopen op sommige locaties.

Kan ik de eieren in de arretje nof weglaten?

Ja volgens de comments hieronder kun je de eieren vervangen voor vanillevla. Hiervoor vervang je 1 ei voor 2 eetlepels vanillevla.

Kan ik de boter vervangen?

Ja je kunt de boter vervangen voor kokosolie als je dat wilt.

Maakt het uit welke soort suiker er wordt gebruikt?

Nee, je kunt in principe elke soort suiker gebruiken. Gebruik geen vloeibare suiker zoals honing of ahornsiroop.

Kan ik ook een vegan arretje nof maken?

Ja dat kan. Vervang in dat geval de boter door kokosolie of margarine (die laatste is wel echt minder lekker) en vervang de eieren door vanillevla (zie hierboven) Let dan natuurlijk wel op dat de koekjes die je gebruikt ook vegan zijn.

Kan ik minder suiker gebruiken in de cake?

Ja dat kan denk ik wel. Ik heb dat niet geprobeerd. Dit is het recept zoals ik die vroeger thuis maakte, maar minder suiker heeft waarschijnlijk weinig effect op het eindresultaat. Behalve dat het minder zoet wordt natuurlijk.

arretje nof

Arretje Nof

3.67 van 12 stemmen
GangKoek
KeukenHollandse

Een heel eenvoudig recept voor arretje nof, ook wel koelkastcake genaamd.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
Koelkast4 uur
totaal 4 uur 20 minuten

12 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 250 g suiker
  • 125 g cacao poeder
  • 375 g boter gesmolten
  • 275 g biscuit

  • Terwijl je de boter heel langzaam in een pannetje laat smelten bekleed je een bakblik/cakeblik met bakpapier. Breek de biscuit in kleine stukjes. Niet te klein, je wilt wel nog echt stukjes hebben.
  • Meng de eieren en suiker samen. Zeef het cacaopoeder door het ei/suiker mengsel heen. Giet de gesmolten boter erdoorheen. Giet niet alle boter er in een keer bij maar liever in gedeeltes. Dat maakt het makkelijker om de boter door het mengsel te roeren. Zodra de boter helemaal is opgenomen doe je de stukjes biscuit erbij en roer je alles door zodat elk stukje biscuit een laagje chocola heeft.
  • Doe alles over in je cake blik.
  • Zet in de koelkast en laat minimaal 4 uur staan zodat het opstijft en gesneden kan worden.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 433kcal | Koolhydraten: 38g | Eiwit: 6g | Vet: 32g | Verzadigd vet: 18g | Transvet: 1g | Cholesterol: 122mg | Natrium: 462mg | Kalium: 238mg | Vezels: 4g | Suiker: 22g | Vitamine A: 861IU | Calcium: 40mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.