Deze heerlijke clafoutis maak je met walnoten (of pecannoten) en is heerlijk. Weer eens wat anders dan een clafoutis met kersen.

appel walnoot clafoutis

Appel walnoot clafoutis

Een variant op de klassieke clafoutis. Van oorsprong is de clafoutis meestal met kersen gemaakt. Ik maakte dit keer een variant met appel en walnoten. Een appel-walnoot clafoutis dus. Voor de oplettende kijken; in de foto’s zie je pecannoten. Die kun je prima gebruiken in plaats van de walnoten.

In de basis is de clafoutis een Frans gebak of ontbijt dat – zoals gezegd – standaard gemaakt wordt met kersen. Ik maakte al ooit een kersenclafoutis en ik maakte een speciale versie van clafoutis met witte chocola naar een recept van Masterchef Australië.

appel walnoot clafoutis

Ontbijt of dessert

De vraag is natuurlijk: is een clafoutis nou een dessert of is het een ontbijt? Persoonlijk vind ik dit altijd meer iets weg hebben van een fancy ontbijt, dan van een echt dessert. Maar maak je de masterchef versie dan is het een ander verhaal.

Om deze appel walnoot clafoutis te maken kies je lekkere, wat zurige appels. Dat is trouwens geen vereiste. Ik vind wat zurig lekker, maar je kunt natuurlijk prima elke andere appel gebruiken.

Door het bakken wordt de appel overigens niet heel erg zacht. Wil je dat nu wel dan kun je er voor kiezen om de appel eerst te bakken in wat boter. Het maakt de appel walnoot clafoutis niet meer of minder lekker, maar het zijn opties.

appel walnoot clafoutis

Zo kun je in plaats van alleen kaneel ook wat koekkruiden toevoegen voor net wat meer het specerijen gevoel.

Verder is het maken van de appel walnoot clafoutis kinderspel. Het is het verdelen van de appel over de vormpjes. Ik heb hier kleine bakvormpjes gebruikt (zoals bijvoorbeeld die mini creuset pannetjes) maar je kunt ook heel goed kiezen voor 1 grotere vorm.

Mix melk, bloem, slagroom en suiker door elkaar en verdeel dit over de vorm. Bakken in de oven en je bent klaar!

appel walnoot clafoutis

Appel walnoot clafoutis

4.50 van 2 stemmen
GangOntbijt
KeukenFrans

Een heerlijke clafoutis met appel en walnoot
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 40 minuten
totaal 50 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 3-4 appels
  • 3 eieren 2 hele eieren en 1 dooier
  • 100 gr rietsuiker
  • 16 gr maizena
  • 16 gr bloem
  • 200 ml volle melk
  • 1 tl vanille- extract
  • 120 ml slagroom
  • 75 gr walnoten gehakt of pecannoten
  • 1 tl kaneel

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Schil de appels en snij in partjes of blokjes of wat het beste past in jouw ovenschaal. Klop de eieren en de dooier samen met de suiker. Voeg de vanillezaadjes toe en meng goed
  • Los de maizena op in de koude melk.
  • Voeg de bloem en maizena toe aan het eimengsel en voeg de room ook toe. Meng tot het een egaal geheel is. Voeg gemalen kaneel toe naar smaak.
  • Vet kleine ovenschaaltjes in (of een grotere) en besprenkel met wat suiker. Verwijder de overtollige suiker.
  • Verdeel de appels en de walnoten over je ovenschalen en giet de room eroverheen.
  • Bestrooi nog met een beetje kaneel en zet voor 40-45 minuten in de oven tot goudbruin. Eet lauw of koud.
  • Als je klaar bent om te serveren kun je er nog wat extra walnoten overheen strooien.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 364kcal | Koolhydraten: 54g | Eiwit: 6g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 9g | Cholesterol: 128mg | Natrium: 66mg | Kalium: 265mg | Vezels: 3g | Suiker: 42g | Vitamine A: 715IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 97mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.