appeltaartjes met kardemom

Appeltaartjes met kardemom

Natuurlijk zijn we allemaal wel bekend met appeltaart. Sterker nog; toen ik opgroeide “moest” ik altijd de appeltaarten bakken in de familie. Mijn moeder was geen bakwonder. Deze appeltaartjes met kardemom zijn een variatie op de klassieker en hebben meer een cake-achtige structuur dan de standaard appeltaart.

Verse kardemom

De truc om te zorgen dat deze appeltaartjes met kardemom ook echt goed tot hun recht komen is door te zorgen dat je de kardemom vers gebruikt. Koop dus de peulen en haal de zaadjes eruit die je vervolgens in de vijzel fijnmaalt. Natuurlijk heb je ook kant- en klaar gemalen kardemom, maar geloof me als ik zeg dat vers gemalen zo veel lekkerder is!

Bovendien is het zo dat specerijen op gegeven moment hun kracht verliezen en in zo’n potje heb je vaak ook geen idee hoe lang het er al in zit. De peulen blijven veel langer goed.

Appeltaartjes met kardemom

Appelcakejes

Of je dit nu appelcakejes of appeltaartjes met kardemom moet noemen weet ik niet maar een feit is dat het heel lekker is en heel makkelijk om te maken. De plakjes appel snij je zo dun mogelijk en deze zet je rechtop in het beslag voor het geheel de oven in gaat.

Je kunt op de foto redelijk goed zien hoe de plakjes verdeeld zijn in het beslag. Dus op die manier is het niet alleen lekker maar ook nog eens leuk om te zien.

De appeltaartjes met kardemom serveer je vervolgens met lekker veel slagroom of ook lekker met een bol vanille ijs. Als dat geen smullen wordt!

appel kardamom taartjes

Appeltaartjes met kardemom

5 van 1 stem
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Heerlijke appeltaartjes met kardemom. Net weer even anders dan de klassieker
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 45 minuten

4 personen

Materiaal

  • Vijzel
  • Cakeblik van 24 cm of paar smalle van 10 cm

Ingrediënten

  • 150 gr boter
  • 150 gr suiker
  • 3 el suiker
  • 150 gr bloem
  • 8 gr bakpoeder
  • 15 kardamom peulen
  • 3 eieren
  • 3 grote appels

  • Laat de boter op kamer temperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 C. Doe de bloem, het bakpoeder samen en zeef het.
  • Maak de kardamom peulen open. Lukt het niet geef ze dan een zacht klapje met de vijzel. Haal de zaadjes eruit en maal deze fijn in de vijzel.
  • Klop de boter met de suiker licht en romig. Voeg de eieren een voor een toe. Voeg de bloem beetje bij beetje toe. Daarna voeg je de helft van gemalen kardemom toe. Vul de cakeblikjes of de ene grote met het beslag. Schil de appels en snij ze in dunne plakjes. Doe elk plakje in het beslag duwen (en kijk even naar de foto als je wilt weten hoe)
  • Mix de rest van de 3 el suiker met de rest van de kardamom. sprinkle over de cake en zet in de oven tot ze goudbruin zijn en gaar. Ongeveer 20-30 minuten. Dit is de tijd voor de kleine taartjes. Gebruik je een grotere vorm hou dan rekening met een langere baktijd.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 729kcal | Koolhydraten: 100g | Eiwit: 10g | Vet: 35g | Verzadigd vet: 20g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g | Transvet: 1g | Cholesterol: 203mg | Natrium: 320mg | Kalium: 528mg | Vezels: 6g | Suiker: 61g | Vitamine A: 1189IU | Vitamine C: 8mg | Calcium: 157mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Dat ik gek ben op kardemom kun je goed zien aan het aantal recepten met kardemom hier op de site… Mijn favoriet? Misschien wel deze heerlijke chocolade kreukelkoekjes. En vergeet ook niet om alles over deze fijne specerij te lezen hier.

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.