HomeAlgemeenVan Antsirabe naar Ambositra – reisverslag Madagaskar
vlag van madagaskarMadagaskar

Van Antsirabe naar Ambositra – reisverslag Madagaskar

Reisverslag Madagaskar

Reisverslag Madagaskar – route Antsirabe naar Ambositra

Ik word wakker met een barstende koppijn… Was het soms de huis gemaakte rum met vanille die we afgelopen nacht hebben geprobeerd of was het het vreemde geluid dat de hele nacht door het hotel klonk (we verbleven overigens in  Hotel Hasina) Of, de meest waarschijnlijke, ik heb gisteren niet genoeg water gedronken. Het is niet extreem heet op het moment dus het is makkelijk om te vergeten een slok te nemen. Want hoewel niet bloedheet, schijnt de zon wel de hele dag door en we zijn zelfs vergeten om de zonnebrand te gebruiken (ja, ja, ik weet het!)

Reisverslag Madagaskar

Pousse pousse posse

We zouden onze vrienden ontmoeten voor het ontbijt beneden om een uur of half negen maar zodra we de deur van het hotel uitstapten werden we bijna onder de voet gelopen door ‘pousse pousse’ boys. Ze vochten om onze aandacht te trekken en – belangrijker – om onze Westerse billen in een pousse pousse te krijgen. Het wordt een beetje een ongemakkelijke situatie met de drommen mannen die om ons en de paar andere toeristen heen staan. Om het geschreeuw en geduw te beëindigen komen we overeen met een van de meest betrouwbaar uitziende mannen dat hij onze ‘nummer een’ is maar dat we dit keer echt alleen maar een deur verder willen lopen om te ontbijten. We eindigen uiteindelijk niet ver van het hotel in Salon de The Mirana.

Pousse pousse

Een van de fijne dingen van de Franse erfenis hier in Madagaskar is het feit dat je overal lekker verse baguettes kunt kopen, pain au chocolat en een heerlijke croissant met amandel. Zelfs de koffie was wel ok.

En zoals te verwachten viel; omdat dit de eerste fatsoenlijke plek was vlak bij het hotel zat binnen no time de rest van onze groep ook binnen, maar gelukkig waren wij op dat moment al bijna klaar. Tijd voor de markt!

Allemaal ons eigen karretje

Onze “nummer een” sprong direct op ons zodra we de deur weer uitkwamen van het restaurant en we doen een poging te onderhandelen over de prijs. Dat is overigens altijd een beetje lastig als je je realiseert waar het over gaat. We kwamen uiteindelijk een prijs overeen van 1000 ariary (en dat is dus 40 eurocent… Zie je het probleem?) Natuurlijk paste onze dikke westerse achterwerken niet zo goed in de kleine pousse pousse karretjes dus we besloten dan maar vier mannen blij te maken en we hadden binnen no time allemaal onze eigen “number one”. Het is best ongelovelijk hoe ze die karretjes voorttrekken op het asfalt op hun blote voeten. Met die dikke Nederlanders erin.

Kleine omweg

De markt bleek uiteindelijk ook een stuk verder te zijn als we dachten maar dat was mede te danken aan het feit dat ze besloten rond de berg te rennen inplaats van er overheen. Moeten we ons nu beledigd voelen… ? 😉 We kwamen overeen dat ze ons ook weer zouden oppikken en dat ze dan een totaal van 2000 airary zouden krijgen voor een retourtje. En nee, we betaalden natuurlijk de eerste helft nog niet, want dan kun je ervan verzekerd zijn dat ze alweer weg zijn gerend.

De markt – net als elke andere markt denk ik – was geweldig hoewel de licht omstandigheden voor de foto’s redelijk dramatisch was. Zon, schaduw en bovendien ook nog eens de meest afgrijselijke kleuren dekzeil op de stalletjes. En zoals gebruikelijk ongeveer een miljoen kinderen.

Kinderen op de markt

Ondanks de drukke markt vond onze pousse pousse man ons zonder enige probleem, wat wellicht iets te maken had met het feit dat we nogal opvielen met onze lange lijven boven de kleine lokale bevolking. Vier grote blanken en al die kleine donkere mensen… Ze hadden ons waarschijnlijk nog niet konden missen als ze het hadden gewild.

De bus naar Ambositra

Onze bus naar Ambositra zou vertrekken om 13.30 dus we hadden nog ruim de tijd voor een lunch in Mirana, onze spullen te pakken en weer verder te trekken. Om de reis een beetje aangenaam te houden en af en toe wat frisse lucht te pakken wandelen we tussendoor steeds flinke stukken tijdens de busrit. En dat was geweldig. Niet alleen omdat je meer ziet maar het was ook leuk als al die kids met ons mee renden. Sommigen durfden het zelfs aan om ons aan te raken en dan heel hard weg te rennen…

Ik had eigenlijk verwacht dat ze wel meer gewend zouden zijn aan toeristen maar dat was dus niet het geval. We hebben zelfs eigenlijk geen enkele blanke gezien behalve onze kleine groep en volgens Peter komen er elk jaar slechts 6000 toeristen naar Madagaskar. Dat is dus bijna niets. Het is natuurlijk niet direct de geijkte toeristische bestemming. De meeste mensen waar we aan vertelden dat we naar Madagaskar gingen hadden geen idee waar het dan wel zou moeten liggen, de andere helft dacht dat je hier in een luxe resort zou zitten en meer van het all inclusive gebeuren zou moeten zijn. Nou niks is verder van de waarheid dan dat kan ik je vertellen. Haha.

De mensen hier zijn fantastisch, vriendelijk en lief.

En na veel bochten en bergweggetjes zijn we nu eindelijk gearriveerd in Ambositra wat veel kleiner lijkt te zijn als Antsirabe zo op het eerste gezicht. Onze hotel is een vreemde tropische verrassing in het midden van het centrum en lastig te vinden aangezien het verstopt zit achter een ijzeren deur in een straat. Doe je die deur open dan kom je ineens in een hele andere wereld.

Praktische info Madagaskar

Wij reisden naar Madagaskar met Baobab, wat tegenwoordig is overgenomen door Sawadee. De reis die wij maakten komt heel erg overeen met de reis naar Madagaskar die Sawadee aanbiedt. Goedkoop is het zeker niet, maar dat was het toen ook al niet. Reken voor een groepsrondreis van drie weken zo rond de € 3600,- pp.

Madagaskar is een eiland en ligt aan de rechterkant van Afrika aan de onderkant. Het is het op drie na grootste eiland ter wereld, alleen voorgegaan door Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo.

De flora en fauna in Madagaskar is uniek en vind je nergens anders ter wereld. Ongeveer 80% van de voorkomende flora vind je alleen op Madagaskar en de lemuren zijn natuurlijk de bekendste inwoners van het eiland. Bijna alle soorten lemuren (en er zijn er zo rond de 103 verschillende!) zijn met uitsterven bedreigt.

Dat maakt het ook lastig om te voorspellen hoe lang Madagaskar nog speciaal blijft. De slash-and-burn techniek die op grote schaal wordt toegepast zorgt ervoor dat meer en meer van het regenwoud volledig verdwijnt. Wil je er nog heen, dan zou ik niet te lang wachten.

De munteenheid in Madagaskar is de Ariary. De waarde van de ariary is bizar laag, waardoor je met hele pakken geld rondloopt. 1 ariary is € 0,00020. Dat maakt rekenen een uitdaging!

Ariary
Je voelt je even een miljonair

Madagaskar is een van de armste landen ter wereld. Door corruptie, ongunstige ligging, slechte infrastructuur en meer groeit de economie er niet of nauwelijks.

Vaccinaties

Ga je naar Madagaskar voor drie weken dan worden de volgende vaccinaties aangeraden. Check dat trouwens altijd bij de lokale GGD want aanbevelingen kunnen wisselen.

  • DTP
  • Hepatitus A
  • Malariapillen

Ga je langer dan vier weken dan moet je een poliovaccinatie hebben die minder dan 12 maanden oud is.

Next: meer over Ambositra

(We verbleven in Madagaskar in Oktober 2005

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

There are no posts to show right now.