Mijn favoriete stamppot is zonder meer een rauwe andijvie stamppot want hoe snel wil je het hebben? Doordat de andijvie niet gekookt hoeft te worden blijft het lekker knapperig en staat de stamppot binnen een half uurtje op tafel.

rauwe Andijvie stamppot met appeltjes en chorizo | simoneskitchen.nl

Rauwe andijvie stamppot

Ik hou van stamppot. Behalve dat het natuurlijk puur Hollands is (toch?), is het ook het ultieme comfortfood. Makkelijk, snel klaar en eigenlijk altijd lekker. Andijvie stamppot eten we normaal meestal met rookworst en uitgebakken spekjes, maar ik wilde eens iets anders ermee proberen. Wat stamppot betreft is de andijviestamppot voor mij wel echt de allersnelste.

Rauwe andijvie stamppot

Dit natuurlijk omdat we de andijvie er rauw doorheen doen. In tegenstelling tot boerenkool of hutsput of spruitjes kan dat met andijvie prima. We deden dit keer door de andijvie stamppot appeltjes en uitgebakken chorizo. Die kun je natuurlijk ook prima vervangen door spekjes als je dat lekkerder vindt. Het is net even wat lichter dan onze standaard versie met rookworst. En die knapperige chorizo erin is echt een topper!

Wist je dat?

Andijvie is lekker en gezond, maar doordat het grootste gedeelte van de groente uit water bestaat verlept het ook vrij snel. Dus zorg dat je het vers koopt en liefst zo snel mogelijk opeet. Het beste koop je een hele andijvie, maar die zijn helaas niet zo makkelijk in de supermarkt te vinden. Andijvie is rijk aan vitamine C, A en diverse mineralen.

Doordat er zoveel water in zit, hoef je de andijvie ook helemaal niet te koken. Door het mengen met de hete aardappels gaart de andijvie als het ware supersnel en hoef je er verder niks meer aan te doen. Sterker nog; gekookte andijvie vind ik niet perse heel lekker. Een uitzondering maak ik wel graag voor deze andijvie a la creme.

De andijviestamppot staat vervolgens in no time op tafel! Eet smakelijk! Ik moet ook bekennen dat ik heel soms voor de stamppot rauwe andijvie gebruik maak van kant- en klare aardappelpuree. Die kun je in het koelvak van de meeste supermarkten vinden. Homemade blijft het lekkerste, maar als je echt geen zin hebt om aardappels te schillen dan is dat een prima alternatief.

Wil je geen kant- en klaar puree gebruiken voor je stamppot dan kun je er ook nog voor kiezen om de al geschilde en voorgekookte aardappels voor stamppot te gebruiken. Het is altijd een stuk duurder natuurlijk, maar alles in het kader van tijdsbesparing.

Andijviestamppot met chorizo en appel | simoneskitchen.nl

Rauwe andijvie stamppot met chorizo en appel

Nog geen review
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Een lekkere variant op een rauwe andijvie stamppot.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 500 gr aardappel kruimig
  • klontje boter
  • scheutje melk
  • 200 gr andijvie
  • 1 appeltje in blokjes.
  • 100 gr chorizo in blokjes
  • peper en zout

  • Kook de aardappels tot gaar en kruimig. Gebruik een stamper om er puree van te maken en voeg een klontje boter en wat melk toe tot de aardappelpuree mooi smeuiig is.
  • Verhit een koekenpan (zonder olie of boter) en bak hierin de chorizo uit. Er komt flink wat vet uit. Laat de chorizoblokjes vervolgens even goed uitlekken op een stuk keukenpapier. Zo worden ze lekker knapperig.
  • Voeg de rauwe andijvie toe aan de aardappels en mix het geheel door. De andijvie zal ietsje slinken door de warme aardappels.
  • Serveer de andijvie stamppot met de appeltjes en de uitgebakken chorizo.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 400kcal | Koolhydraten: 60g | Eiwit: 15g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 5g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.01g | Cholesterol: 31mg | Natrium: 38mg | Kalium: 1464mg | Vezels: 11g | Suiker: 12g | Vitamine A: 2400IU | Vitamine C: 60mg | Calcium: 87mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Heb je dit gerecht gemaakt? Laat het me weten en tag #simoneskitchenNL!

Probeer ook eens deze recepten:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.