Amandel vanillebrood
Brood… maar dan anders

Amandel vanillebrood

Nu onze whole30 periode officieel is afgelopen is het natuurlijk tijd om na te denken over het vervolg. Want je gaat natuurlijk niet een maand lang heel streng zijn voor jezelf en dan hop meteen daarna weer aan de gebakjes met botercreme enzo. Althans dat zou natuurlijk theoretisch kunnen maar dat leek me dan weer niet zo’n goed idee.

Kijk, ik geloof wel in het paleo principe en heb het tenslotte nu aan den lijve ondervonden dat je je echt goed voelt bij geen zuivel, geen granen, geen alcohol en geen suiker. Maaarrrrr…. ik geloof ook in “alles met mate” en je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je hier alleen nog maar ultra gezonde dingen tegen komt. 🙂

Amandel vanillebrood met amandel erop

Paleo bakken

Een van de dingen waar ik nou eenmaal niet buiten kan is bakken. Dat is natuurlijk niet zozeer een ‘ding’ maar meer een bezigheid. Brood, gebak en koekjes… Mja, daar zit natuurlijk loads of suiker in dus niet echt heel goed. En dus moet er iets anders verzonnen worden….

Al bladerend door een van mijn Paleo boeken (ja je leest wat he als je ineens een andere levensstijl erop na gaat houden) zag ik een amandel vanillebrood. Nou ja brood is het niet echt maar het is lang niet onaardig.

Heerlijk met zoet beleg

Ik had verwacht dat het anders zou smaken. Misschien iets zoeter maar dat was helemaal niet het geval. Ik gok dat dit ook waanzinnig lekker is geroosterd met lekker beleg ertussen, want zo zonder niks, is het niet zo heel erg spannend. Niet vies natuurlijk maar het heeft iets nodig. Vergelijkbaar met een droge boterham.

Dat is ook niet echt wat je wilt eten. Daar hoort beleg op en dat geld ook voor dit amandel vanillebrood. Het rijst ook niet echt en dat had ik iets meer verwacht met 6 eieren erin, maar dat is niet het geval. Het rijst wel iets maar blijft redelijk plat. Ik had het als lunch met banaan en aardbeien en dat was erg lekker. Morgenochtend ga ik het roosteren en dan met een gebakken eitje erop…. Lijkt me een topper!

Amandel vanillebrood

Variatie

In het oorspronkelijke recept zit alleen nootmuskaat. Ik heb er kaneel en kruidnagel erbij gedaan maar dat kwam na het bakken niet echt naar voren. Omdat het vrij neutraal is qua smaken ga ik er nog wel meer dingen mee uitproberen want het is in ieder geval heel snel klaar!

O en ik zag laatst ergens een recept voor een hummus variant… Kan me absoluut niet meer herinneren wat er in zat.. (heel handig ja) maar het klonk geweldig en dan dit brood erbij, maar dan wat hartiger gebakken… Ik stel me zo voor met wat verse kruiden erdoor, beetje spekjes erbij… Lekker!

Wil je meer glutenvrije recepten?

20130817 MH2A6012

Amandel vanille brood

5 van 1 stem

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 40 minuten
totaal 50 minuten

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • zaadjes van een vanillestokje
  • 1 tl vanille extract
  • 2 el boter of ghee gesmolten
  • 2 el kokosmelk
  • 1/4 cup kokosmeel
  • snufje nootmuskaat
  • mespuntje zout
  • 1/2 tl baking soda
  • 2 el amandelschilfers

  • Verwarm de oven voor op 180 C.
  • Klop eieren, vanillezaadjes, vanille extract, boter en kokosmelk samen in een grote mengkom. Zeef het kokosmeel, nootmuskaat, en baksoda erbij en doe het zout er ook bij en klop tot je een glad mengsel hebt.
  • Giet het ei mengsel in een vorm van ongeveer 20 cm vierkant die met bakpapier is bekleed. Bestrooi met de gehakte amandelen en bak het in de voorverwarmde oven voor ongeveer 40 minuten of tot de randen bruin zijn en een tandenstoker er schoon uit komt.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.