20140425-MH2A9215

Met welke groente , kunnen we nu beter beginnen dan met De Koningin van de groente, de asperge?
Asperges worden ook wel het witte goud genoemd, maar dat slaat waarschijnlijk meer op het aspergezaad.
De prijs hiervan is namelijk duurder dan die van goud; een kilo aspergezaad kost je een slordige € 40.000,00.
Dus je hebt nog even tijd om je te bedenken wanneer je net van plan was om je tuintje vol te planten met asperges.
Het aspergeseizoen loopt in Nederland van half april tot 24 juni (traditioneel Sint Jan, de geboortedag van Johannes de Doper).

korenaar asperges | simoneskitchen.nl

Korenaar asperge

In Nederland zijn we, met name onder de rivieren, apetrots op ‘onze’ asperges en het aspergeseizoen, maar we kunnen inmiddels wel het hele jaar door asperges krijgen. Ik heb het hier dan wel voornamelijk over de groene asperges.
Dit zijn in principe ook ‘witte’ asperges, maar deze zijn lekker onder de donkere grond vandaan gegroeid.
Een asperge is wanneer hij onder de grond groeit namelijk wit en zodra hij zonlicht ziet, kleurt hij in een paar uur groen of soms paars.
En wanneer je dan bedenkt dat op een zonnige dag een asperge met wel 12 centimeter kan groeien, begrijp je al snel dat het op tijd steken van deze point d’amour geen sinecure is.

Groene asperges zijn trouwens wel iets gezonder dan de roomblanke zusjes, omdat ze zonlicht hebben gehad en dus meer vitaminen hebben kunnen opbouwen.
Naast alle gezonde stofjes in deze groente zit er ook nog asparaginezuur in en dat is het stofje dat ervoor zorgt dat je plas zo gaat stinken nadat je asperges hebt gegeten. Niets mee aan de hand dat je ruikt en mijn tip na het eten van asperges is: gewoon eens in je eentje naar het toilet gaan. Hebben anderen er geen last van, he?

Groene asperges met bacon en hazelnoten

Groene asperges met bacon en hazelnoten

Een paar leuke wetenswaardigheidjes over asperges:

  • Om te controleren of asperges vers zijn, wrijf je ze over elkaar. Als ze ‘piepen’ zijn ze ok
  • Asperges zelf bevatten maar weinig calorieën. Het traditionele recept voor asperges (met botersaus, beenham en een zacht gekookt ei), zorgen er natuurlijk wel voor dat er wat extra calorietjes in het mondje gestopt worden
  • Witte asperges moeten geschild worden. De andere soorten in principe niet
  • Om asperges makkelijker te kunnen schillen leg je ze eerst een half uurtje in koud water
  • Wanneer je asperges na het schillen in een vochtige doek rolt, kun je ze nog een dag of drie in de koelkast bewaren. Wanneer je ze na het schillen direct invriest blijven ze nog een half jaar goed. Wanneer je ze uit de vriezer haalt, wel bevroren koken en niet eerst ontdooien
  • Gooi na het schillen de schilletjes niet weg, maar trek hier een lekkere bouillon van (kan ook ingevroren worden.)
  • Korenaarasperge is eigenlijk geen asperge, maar de stengel van een hyacint.

Het is leuk om te experimenteren met de asperge in combinatie met:

Volgende week blijven we nog even in vorstelijke sferen en zetten we een koninkje eens flink in het zonnetje: het zomerkoninkje, natuurlijk.

Wil jij meer weten over foodfotografie en wil je dat doen in een inspirerende setting in Portugal? Check dan eens de details van onze meerdaagse workshop in Sintra, Portugal!

Portugal2015_WorkshopBadge-2

Delen is fijn!