Aebleskiver recept – Deense (gevulde) poffertjes
Aebleskiver; ik weet zeker dat je die naam misschien moeilijk kunt onthouden, maar geloof me: ze zijn het maken waard! Aebleskiver zijn eigenlijk Deense poffertjes die iets groter zijn dan Nederlandse poffertjes. Zie ze als kleine pannenkoekjes die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt! Bekijk dit aebleskiver recept!
Aebleskiver – Deense poffertjes
Grappig detail eerst; aebleskiver betekent letterlijk appelschijfjes in het Deens. Wat aan de vreemde kant is, want je kunt deze Deense pannenkoeken met zowat alles vullen. Niet noodzakelijkerwijs alleen met appelschijfjes. Ze zijn van oorsprong Deens en worden meestal met kerst geserveerd.
Aebleskiver zijn de Deense versie van onze Nederlandse poffertjes. Althans, dat denk ik graag. Ik ben opgegroeid met poffertjes of kleine pannenkoekjes. Elk jaar in de zomer gingen we naar de “poffertjeskraam” in het dorp die altijd de beste poffertjes had. Je kon er ook wafels en gewone pannenkoeken kopen, maar iedereen ging voor de poffertjes met een grote schep boter en poedersuiker. Het was de beste traktatie ooit.
Maar toen proefde ik voor de allereerste keer aebleskiver… en was verkocht. De textuur van deze luchtige pannenkoeken is ergens een kruising tussen de eerder genoemde poffertjes en iets als Yorkshire pudding. Ze zijn knapperig van buiten, luchtig en zoet van binnen.
Ingrediënten voor Aebleskiver recept
De ingrediënten voor dit aebleskiver recept verschillen niet veel van andere pannenkoeken. Je gebruikt bakpoeder en je splitst de eieren zodat het beslag luchtiger wordt dan een gewone pannenkoek. Hoewel ik ook pannenkoeken op deze manier heb gemaakt. Het geheim van dit recept zit hem in de pan die je ervoor gebruikt.
- bloem
- bakpoeder
- suiker
- zout
- eieren
- melk
- boter
- Aebleskiver pan
Toen ik voor het eerst op zoek ging naar de specifieke pan die nodig is om deze Deense poffertjes te maken, kon ik hem nergens vinden. Uiteindelijk vond ik een stoffig exemplaar in de hoek van een kookwinkel in Amsterdam, maar tot dan toe keek iedereen me raar aan als ik naar deze specifieke pan vroeg. Je kunt hem tegenwoordig heel gemakkelijk online kopen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze.
De pan die ik heb gekocht is een tikkie raar. Ik kan hem niet goed op het fornuis zetten en moet er iets onder zetten om hem te stabiliseren. Je kunt zien hoe ik dat heb geprobeerd op de foto’s hieronder, waar ik een rekje onder de pan heb. Tegenwoordig kun je ze zoals gezegd makkelijk online kopen met een platte bodem en zelfs geschikt voor inductie.
Bereidingen
Het maken van deze Deense poffertjes is niet moeilijk. Je begint met het voorbereiden van het beslag. Om dit te maken splits je eerst je eieren. Houd de dooiers en de eiwitten apart en zorg ervoor dat je de eiwitten in een vetvrije kom doet. Je mengt de eidooiers met de gesmolten (en afgekoelde) boter en melk. Meng dit met de bloem en het bakpoeder. Klop vervolgens de eiwitten tot stijve pieken en vouw ze er voorzichtig doorheen.
Bakken
Mijn eerste poging om aebleskiver te bakken mislukte een beetje. Je moet ervoor zorgen dat je genoeg boter of olie in de pan doet om te voorkomen dat ze vastplakken. Anders is het een complete puinhoop. Zorg er ook voor dat je je vulling klaar hebt staan. Je zorgt ervoor dat de aebleskiverpan heet is voordat je de boter in elk kuiltje doet. Voeg dan een eetlepel beslag toe, leg je vulling erop en voeg nog een eetlepel beslag toe. Omdat er meer beslag in elk kuiltje zit, duurt het bakken iets langer dan bij gewone poffertjes. Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat de aebleskiver genoeg tijd krijgt om goudbruin te worden. Het duurt ongeveer 2-3 minuten per kant. Je kunt zien dat ze klaar zijn als de zijkanten van de pan loskomen. Draai ze nu voorzichtig om en bak de andere kant.
Ik heb twee gebaksvorkjes gebruikt om ze om te draaien. Dat werkte voor mij het beste. Je kunt ook twee houten prikkers gebruiken of gewone vorken. Ik vond de kleine vorkjes het handigste.
Vullingen
Je kunt je helemaal uitleven als het op aebleskivervullingen aankomt. Hieronder een paar suggesties, maar je kunt ze vullen met wat je maar lekker vindt.
- blokjes appel
- banaan
- chocolade
- appelmoes
- bosbessen
- frambozen
- jam
- of ga voor hartig met kaas
- Aebleskiver voor de overwinning
Wat maakt deze dan beter dan de Nederlandse? Ten eerste zijn de aebleskiver wat groter, dus dat geeft je de mogelijkheid om ze te vullen met de bovengenoemde extra’s. Dat geeft ze in mijn ogen ook een unieke kwaliteit boven de gewone poffertjes, want ik denk dat de vulling een groot verschil maakt.
Dat plus de luchtige en knapperige textuur. Ik denk dat het de opgeklopte eiwitten in het beslag zijn die de Aebleskiver de luchtigheid en de lichte knapperigheid aan de buitenkant geven. Combineer dat met een fruitige of chocolade binnenkant en je hebt een echte winnaar. Ik denk dat het ook heel goed zou werken met kaas. Ik heb dat nog niet geprobeerd, maar dat staat op de agenda om binnenkort te proberen.
Veelgestelde vragen over aebleskiver
Wat is het verschil tussen poffertjes en aebleskiver?
Poffertjes worden meestal gemaakt met gist in het beslag. Aebleskiver (of Deense pannenkoeken) gebruiken bakpoeder. Ook worden ze in verschillende pannen bereid.
Wat is een aebleskiverpan?
Dit is een specifieke gietijzeren pan met – meestal – 7 gaten. Deze zijn iets groter dan de gaten die je in een poffertjespan vindt
Kun je de aebleskiver invriezen?
Je kunt ze invriezen. Maar dan verlies je wel de knapperige randjes. Maar als je dat niet erg vindt, kun je ze zeker invriezen en later opnieuw opwarmen.
Aebleskiver
Materiaal
- Aebleskiver pan
Ingrediënten
- 120 gr bloem
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 el suiker
- 1/4 tl zout
- 2 eieren gesplitst
- 250 ml melk
- 2 el boter gesmolten plus extra om te bakken
Vulling
- jam, banaan, chocola, appel, appelcompote, blauwe bessen, ananas, frambozen
- Honing, maple syrup, stroop of poedersuiker om te serveren
- In een kleine kom meng je de dooiers en klopt die lichtjes, voeg dan de melk en de gesmolten boter toe.
- Klop het dooiermengsel in het bloemmengsel (bloem, bakpoeder, suiker, zout) tot alles goed gemengd is. In een derde kom klop je de eiwitten op hoge snelheid tot stijve pieken maar zorg dat het niet te droog wordt, 2 a 3 minuten. Met een rubbel spatel vouw je de eiwitten voorzichtig door het mengsel in 2-3 gedeeltes.
- Doe 1/4 tl boter in elk van de gaten in de aebleskiver pan. Zet op medium vuur en verhit tot de boter begint te bubbelen. Met een pastry kwast draai je de boter rond in het gat zodat alles goed bedekt is. Giet 1 eetlepel beslag in elk gat, voeg dan wat van de vulling naar keus toe en dek af met nog een eetlepel beslag. Bak tot de bodem goudbruin en krokant is en iets wegtrekt van de zijkanten, 3-5 minuten. Met kleine vorkjes flip je de poffertjes om en bak je de andere kant tot ook die goudbruin is, nog eens 3 minuten. Doe over naar een bord.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ze zien er inderdaad meer dan verlokkelijk uit! (heet dat niet food porno?) Als ze net zo lekker zijn als ze er uit zien zit het helemaal goed! Mooie foto’s
Kan het zijn omdat jouw pan een oven-versie is? Ik heb begrepen dat je die ook hebt.
Ze zijn inderdaad lekker, en hoe je het best een kwartslag kan draaien: op youtube intikken “aunt else”. Hele goede uitleg. Helaas is aunt else gestopt, want ze verkochten pannen met 9 gaten. Ik heb overigens nog eentje van het merk scanpan op de kop kunnen tikken met 9 gaten, mocht je die tegenkomen wellicht idee om deze aan te schaffen, deze worden namelijk ook niet meer gemaakt (te weinig vraag mondiaal). 7 vind ik persoonlijk weinig, 9 is wat dat betreft al fijner. Anders 2 pannetjes. Heb ik inmiddels ook, een met 7 uit denemarken en die van scanpan dus.
Ik wil ook wel een onze poffertjesmix eens maken in deze pan, kijken of dat gaat, want het poffertjes recept uit Nederland is toch ook wel erg lekker……. Net anders dan uit denemarken.
Hebben jullie nog tips waar backing soda te krijgen is ( niet te verwarren met bakpoeder!!). Er zijn ook recepten met dit ingrediënt en ik heb het idee dat ze dan nog luchtiger worden. In denemarken zo in de supermarkt te kopen, hier helaas niet…..
He Annick, O echt? Ik had geen idee dat je ook oven pannen had. Wellicht is dat wel het probleem. Ik zal eens kijken naar een andere, maar op zich doet ie het prima dus ach.. 😉
Baking soda kun je tegenwoordig makkelijk online bestellen bij o.a. deleukstetaartenshop.nl en bij ons in de buurt verkoopt de toko het. En volgens mij zag ik vorige week zelfs bij de Albert Heijn Baking Soda (in de amerikaanse sectie bij AH XL) dus het is tegenwoordig wel beter verkrijgbaar.
Hoi Siome,
Allereerst, wat een mooie foto’s, site en heerlijke recepten vind ik bij jou. Bedankt voor de inspiratie!
Ik heb een tijd geleden ook een Aebleskiverpan op de kop getikt via Marktplaats. Ik heb er geen spijt van gehad. Dit zijn inderdaad heerlijke megapoffertjes. Als je bij het bakken de aebleskivers steeds een kwartslag met een breinaald (een satéprikker werkt ook prima) keert dan krijg je mooie ronde poffertjes. Mijn dochter vond ze net op golfballetjes lijken.
Goed idee! Dat ga Ik volgende keer ook eens proberen!
Simone, wij (Paul en ik) zijn onlangs naar Denemarken geweest en we hebben zo’n aebleskiverpande pan gekocht (en dat is gekomen door jouw blog ;-)) . . . gisteren de Deense poffertjes met een appel/kaneel/suiker vulling gemaakt! En je hebt helemaal gelijk, ze waren heerlijk!
Ik heb de pan een half jaartje, stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Bij een grote kookwinkel in Den Haag heb ik er 40 euro voor betaald, dus als je hem voor een prikje kan kopen doen! Mijn favoriete vulling is geprakte banaan met een theelepel nutella (heel lekker als toetje met een bolletje ijs) maar ook stukjes appel met suiker en kaneel is niet te versmaden als vulling. Er zijn ook veel hartige mogelijkheden maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd. De aebeskliver zijn trouwens heel geschikt om in te vriezen.
Ja lekker zijn ze he… Goed idee om ze in te vriezen… 😉
Mijn god, poffertjes, bijna zo lekker als pannenkoeken. Deze moeten getest!!!
Nee, nee, correctie; lekkerder als pannenkoeken.. Echt!
Mmmmmmm … Die zien er heel fijn uit! Op zoek naar een mega poffer pan dus!
Ja gewoon doen Lis. Hij komt af en toe voorbij op marktplaats en ik hoor net al van Martine dat ze er een bij de kringloop had gespot dus….
Ah, die bovenste foto! Ik zit nog net niet aan mijn scherm te likken. Toevallig heb ik een paar weken geleden met zo’n pan in mijn handen gestaan bij de kringloop. Ik heb hem laten liggen. Nu heb ik spijt….
O jammer dat je hem niet hebt meegenomen Martine. is echt erg lekker.. 😉
Patssss boem, daar gaat onze illusie dat we poffertjes specialisten zijn haha. Wat houden we nog over ;)? Ik moet zeggen, die Deense zien er toch ook wel echt lekkerder uit. Leuk dat je dit getest hebt!
Ja voor altijd verpest, dat dan weer wel natuurlijk!