Aardbeien en limoen zijn wat mij betreft de ultieme zomerse smaken. Deze aardbeien cheesecake met limoen die gebakken wordt is dan ook echt een aanrader en heerlijk in de zomer maanden als de aardbeien zacht en zoet zijn!

Aardbeiencheesecake met limoen

Aardbeien cheesecake met limoen

In mijn jeugd leefden we nagenoeg op cheesecake of zoals we het toen noemden, kwarktaart. Nu is de cheesecake zoals het in de rest van de wereld wordt genoemd nogal anders dan de gewone kwarktaart zoals we hem meestal eten.

Het is in het engels verwarrend wanneer je het over een cheesecake hebt, dus technisch gezien zou het wellicht een quark cake of zoiets moeten heten maar dat klinkt natuurlijk ook voor geen meter. De kwarktaart is over het algemeen wat lichter dan de echte cheesecake aangezien er geen of minder roomkaas in zit. Er zit wel veel suiker in dus of het nu echt magerder is dat durf ik dan weer te betwijfelen, maar dat terzijde.

Kwarktaart

En waarom maakten we dan wel al die kwartaarten vraag je je misschien af? Mijn ouders zijn beiden behoorlijke zoete kauwen. Dat heb ik dan blijkbaar van hun overgenomen, samen met de hartige ’tand’ zullen we dan maar zeggen.

Hoe dan ook, er moest eigenlijk altijd wel een cake zijn voor het weekend, verjaardagen of familie bijeenkomsten. Je moet weten dat mijn moeder uit een familie met zes kinderen komt en mijn vader uit een gezin met negen kinderen.

Dus al mijn tantes en ooms samen zit je al aan iets van dertig mensen. Voeg daar alle neven en nichten bij en je hebt een hoop familie, een hoop verjaardagen en een hoop feestjes waar we moesten verschijnen. Waar ik overigens een vreselijke hekel aan had!

familie van den Berg

Aardbeien cheesecake

Fast forward naar vandaag waar ik absoluut gek ben op cheesecake én op kwarktaart. Ik maak vaak cheesecake. Vaker dan dat ik kwarktaart maak, maar beiden vind ik absoluut lekker. En tegenwoordig heet de ouderwetse kwarktaart ook meestal cheesecake. Alhoewel dat technisch niet correct is natuurlijk.

Aardbeiencheesecake met limoen

Gebakken aardbeien cheesecake

Deze aardbeien cheesecake is van de gebakken variant. Dat betekent dat je de vulling afbakt in de oven voor dat je doorgaat met het maken van de aardbeientopping. Ik gebruik als bodem graag bastognekoekjes. Ik vind de smaak daarvan echt heerlijk, maar je kunt in principe elk koekje gebruiken wat je lekker vindt.

Aardbeiencheesecake met limoen

Daring Bakers

Mijn allereerste eigen cheesecake maakte ik overigens voor de Daring Bakers. En dat was het begin van mijn liefde voor de gebakken cheesecake. Het recept voor deze aardbeiencheesecake komt overigens uit het Hummingbird bakkerij kookboek (alleen nog verkrijgbaar in het Engels). En geloof me, deze wil je wel graag een keer gemaakt hebben.

Is het jouw eerste cheesecake? Dan is deze aardbeiencheesecake met limoen een goed begin.

cheesecake met aardbeien - lekkerste aardbei recepten

Aardbeiencheesecake met limoen

5 van 2 stemmen
GangDessert, Koek en gebak
KeukenAmerikaans

Heerlijke aardbeiencheesecake met limoen. Lekker fris en zomers!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur 15 minuten

8 personen

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 220 gr bastogne koekjes
  • 100 gr boter

Voor de vulling

  • 600 gr roomkaas ik gebruikte philadelphia
  • 2 eieren
  • 180 gr suiker
  • 200 gr aardbeien
  • 30 ml limoen sap
  • 1 kaneel stokje
  • 1 ster anijs
  • 1 limoen rasp

Voor de topping (aardbei coulis);

  • 200 gr aardbeien plus wat extra voor garnering
  • 1 limoen rasp
  • 50 gr suiker
  • 100 ml slagroom plus een beetje suiker om te zoeten

  • Begin met het schoonmaken van de aardbeien. Doe ze dan in een klein steelpannetje. Voeg 80 gr suiker toe, 30 ml limoensap, een kaneelstokje en een ster anijs en breng het mengsel aan de kook. Doe het vuur laat en laat het even inkoken zodat de aardbeien zacht worden en de helft van de vloeistof ongeveer is ingedikt. Doe het vuur laag en laat volledig afkoelen voor je het gebruikt.
  • Verkruimel je bastogne koeken in een keukenmachine en doe ze in een kom. Voeg de gesmolten boter toe en meng alles samen.
  • Verwarm je oven voor op 150 C.
  • Bereid je bakblik voor door er een stuk bakpapier op de bodem te liggen. Druk hier je verkruimelde biscuit met de boter in met een lepel. Doe het blik voor ongeveer 20 minuten in de koeling tot een half uur.
  • Bereid je vulling door de roomkaas met de overgebleven 100 gr suiker in een mengkom te doen en met een staafmixer of een handmixer klop je het glad. Voeg de eieren een voor een toe en meng alles tussendoor steeds. Voeg wat limoen rasp toe aan je roomkaas op dit punt om de limoensmaak te versterken. Roer het afgekoelde aardbei mengsel erdoor (vergeet niet je kaneel en ster anijs te verwijderen!)
  • Meng de aardbeien door de roomkaas maar meng het niet helemaal zodat je nog wat strepen wit en roze ziet in het mengsel. Doe je beslag in de klaarstaande bakblik en vul tot ongeveer 2/3 van het blik.
  • Doe aluminium folie strak om de buitenkant van het blik om te voorkomen dat het water er in het waterbad doorheen komt waarin je de cheesecake gaat bakken.
  • Zet je bakblik in een ovenschaal die hoog genoeg is om hem zover met water te vullen dat het het niveau van de cheesecake in je bakblik haalt. Zet het in de oven en vul met water tot het niveau van je cake
  • Bak je cheesecake in 45 minuten. De bovenkant van de cheesecake moet stevig zijn maar het midden zal nog een beetje wiebelig zijn. Het is wat hard te omschrijven hoe het eruit moet zien maar de bovenkant moet wat droog lijken. Doe de oven uit en laat nog een uur in de oven staan om af te koelen.
  • Verwijder de cake uit de oven zodra die afgekoeld is en laat verder afkoelen in de koeling voor minimaal 1-2 uur voor je gaat snijden.
  • Om je topping voor te bereiden doe je aardbeien in een blender of staafmixer en pureer je ze met de suiker en de rasp. Klop de slagroom met een beetje suiker tot zachte pieken
  • Vlak voor het serveren doe je de slagroom erop en decoreer je met de overgebleven aardbeien. Sprinkel er nog een beetje kaneel overheen en serveer met de aardbei coulis.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 649kcal | Koolhydraten: 58g | Eiwit: 8g | Vet: 44g | Verzadigd vet: 25g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 12g | Transvet: 1g | Cholesterol: 167mg | Natrium: 489mg | Kalium: 311mg | Vezels: 2g | Suiker: 39g | Vitamine A: 1573IU | Vitamine C: 31mg | Calcium: 126mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.